Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani mai mulți pentru NASA. Destinația: Luna

nasa2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / NASA

NASA a primit un buget de 21 de miliarde de dolari pentru 2020, unul dintre cele mai mari de până acum, şi plănuieşte ca în următorul deceniu să ajungă din nou pe Lună, să lanseze mai multe misiuni, între care pe Europa, satelitul lui Jupiter, dar şi telescopul spaţial James Webb. De data aceasta, când vom ajunge pe Lună, vom rămâne, a transmis administratorul NASA.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a transmis într-un comunicat de presă că bugetul oferit agenţiei de administraţia Trump pentru anul fiscal 2020 este de 21 de miliarde de dolari, cu aproximativ 6% mai mare decât cel primit în anul anterior.

„Reprezintă şi un mare vot de încredere pentru munca şi devotamentul agenţiei”, a mai spus el.

Bridenstine a precizat că americanii vor reveni pe Lună în următorul deceniu cu „tehnologii inovative şi sisteme pentru a explora mai multe zone ale suprafeţei lunare”.

„De data aceasta, când vom ajunge pe Lună, vom rămâne. Vom folosi ceea ce vom învăţa pe măsură ce vom merge mai departe către saltul uriaş următor - să trimitem astronauţi pe Marte”.

Cu ajutorul acestui buget, Bridenstine a mai transmis că va fi creată o campanie sustenabilă de explorare care va combina expertiza celor din Agenţie cu cea a partenerilor comerciali internaţionali.

„Vom începe o nouă eră a zborului în spaţiu prin lansarea de nave americane, cu astronauţi americani, de pe sol american, pentru prima dată din 2011. Space Launch System, nava Orion şi proiectul Gateway vor continua să fie coloana noastră vertebrală în ceea ce priveşte explorarea spaţiului îndepărtat”.

Profesorul Alexandru Mironov explică: “NASA aștepta de multă vreme. Cei de acolo au mari pretenții, mai ales că își dau seama că, între timp, au pornit asaltul Lunii cu mare forță. Trimit sateliți pe cer și iranienii, iar indienii trimit o sondă spre planeta Marte. Planeta Pământ a mers la școală și acum o ia la picior, ca să spun așa, să se grăbească să ajungă în spațiul cosmic. Într-adevăr, NASA o vreme rămăsese în urmă. Pe vremea lui Obama au avut o foarte bună invenție, în sensul că s-au deschis spre particulari. NASA oferă toată știința pe care o are în cercetarea cosmosului, în drumul spre cosmos și în schimb, cere servicii de la unii și de la alții. Servicii înseamnă ce face Elon Musk acum, care, cu navele lui, poate duce spre stația orbitală internațională. Până acum americanii plăteau 80 de milioane de dolari pentru fiecare american pe care îl trimiteau rachetele rusești în spațiul cosmic. Era un afront grozav pentru știința americană și un prilej de exploatare bun al lui Roscosmos de către ruși. Acum lucrurile se schimbă pentru că s-au adresat particularilor precum Elon Musk și Bezos. Particularii vor începe cu adevărat să ajute NASA. Va fi un pas foarte solid înainte și urmează clar Luna”.

Reporter: Dar de ce Luna? Unii ar putea spune că Luna a fost cucerită o dată. De ce din nou Luna este în prim plan?

Pentru că specia umană, de la momentul Neil Armstrong, aproape că și-a dublat numărul de cetățeni, de membri ai speciei. Pentru că trebuie să trecem la probleme concrete, nu numai la o bătălie a orgoliilor. Asta a fost în 1969, orgoliul american față de orgoliul rus, sovietic. Se întreceau care se duce mai departe cu o cheltuială deosebit de mare. Acum se pune altă problemă. Pe Lună se găsește, în regolitul lunar, solul ca să îi spun așa, Heliu 3. Heliu 3 va fi combustibilul ideal pentru centralele de fuziune nucleară. Fuziunea înseamnă atunci când strângi doi atomi de deutreriu și tritiu, îi schizezi foarte tare și eliberează energie neradioactivă. Este un principiu fizic verificat și la Dubna, dar mai ales la Cadarache în Franța. Se fac experiențe și vor construi centrale de fuziune nucleară. Combustibilul de care este nevoie este ieftin de luat de pe Lună. Iată o utilitate imediată. A doua utilitate este că în jurul Lunii se vor instala deja sateliți care ajută pentru telecomunicații și pe Pământ și pentru viitoarele misiuni crae se vor face în afara planetei. Deja este instalat unul de către chinezi. Una peste alta, începe colonizarea Lunii. Toată lumea a pornit cu mare viteză. Nu se poate ca această colonizare să nu se facă și cu americanii”, explică profesorul Alexandru Mironov.

NASA a anunțat că va întreprinde câteva misiuni de mici dimensiuni până în 2028, va folosi roboţi, apoi oameni, care să conducă experimente ştiinţifice pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Bridenstine a vorbit, legat de acest buget, şi despre o misiune NASA pe Europa, luna lui Jupiter, şi despre lansarea James Webb Space Telescope, şi a spus că va continua planificarea şi dezvoltarea primei misiuni de jur împrejurul planetei Marte, cu Mars Sample Return.

 
Profesorul Alexandru Mironov despre noile proiecte NASA:
 
Tags: