Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românul s-a născut inventator: aparat care indică starea bebelușului cu ajutorul…salivei

proinvent_cluj.jpg

Aproximativ 400 de invenții și de inovații pot fi admirate la Salonul Pro Invent, organizat la Cluj.
Image source: 
RFI/Bianca Pădurean

Cel mai mare salon de inventică din Transilvania și-a deschis porțile la Cluj. Aproximativ 400 de invenții și de inovații pot fi admirate la Salonul Pro Invent, organizat la Sala Polivalentă din Cluj. Tendința cea mai evidentă este cea a invențiilor care vizează domeniul sănătății.

Sala Polivalentă s-a transformat într-un adevărat teren de joacă al inteligenței. Inventatori din întreaga regiune, inclusiv din țări precum Polonia sau Republica Moldova, își prezintă creațiile. Alături de ei se află studenți ai unor universități de prestigiu, care dau dovadă de un potențial remarcabil de inovare, spune rectorul Universității Tehnice (UT) din Cluj-Napoca, Vasile Țopa.

”Inventivitatea copiilor  noștri este fără limite. Am stat mai multe o oră aici, la acest stand al universității nostre, în care am văzut creativitatea copiilor noștri, fie că sunt din ani mai mici, anul I, anul II, dar și studenți masteranzi. sunt efectiv impresionat de implicarea lor și de faptul că soluțiile pe care le propun sunt, într-adevăr, soluții care au un foarte mare grad de inovație”, spune Vasile Țopa, rectorul UT Cluj-Napoca.

O echipă de tineri inventatori a creat un sistem care analizează saliva bebelușilor și o traduce în emoții. Sistemul lor permite părinților să ghicească, pe baza cantității de cortizol din salivă, dacă bebelușilor le este foame, sete, somn sau frig, spune una dintre membrele echipei, Mihaela Groza.

”În carcasă va fi un loc special, în fața camerei de fotografiat, respectiv de filmat, iar în acel loc va fi introdus un cartuș cu hârtie de nitroceluloză, pe care vor fi impregnați anticorpi de anticortizol. Cortizolul va face reacție cu anticoprii săi și va da o reacție de culoare. Practic, culoarea va indica nivelul de corticol din salivă, iar nivelul va fi înregistrat în această aplicație. În urma unui studiu pe care îl vom face, vom corela nivelul obținut la o scală”, a spus Mihaela Groza.

Alimentele inovatoare se bucură de mare trecere. Așa ar fi un iaurt cu vitamine, care își păstrează prospețimea mai mult timp, datorită unor capsule cu gel comestibil, spune Csilla Nemeti.
”Produsul meu este un iaurt îmbunătățit cu microcapsule de vitamine, obținute din pudră de morcov, pudră de moringa și pudtră de afine. Rorlul lor este conținutul lor de nutrienți, de antioxidanți, vitamine și oferă și un aspect plăcut”, precizează Csilla Nemeti.

Vizitatorii salonului mai pot admira un robot cu bilă care are funcțiuni medicale, un sistem de tip intercom wireless care permite o mai bună comunicare între staff-ul medical și pacienți sau biscuiții care pot înlocui cafeaua. 

 

Românul s-a născut inventator (AUDIO)