Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De unde vine numele Bluetooth? Legătura mai puțin știută cu un rege de acum o mie de ani

de_unde_vine_nume_bluetooth.png

Denumirea Bluetooth are legătură cu numele unui rege danez (Sursa foto: pixabay)
Denumirea Bluetooth are legătură cu numele unui rege danez (Sursa foto: pixabay)

Tehnologia Bluetooth de transfer de date între două dispozitive electronice a fost lansată la sfârșitul anilor 90. Numele acestui serviciu atât de util multă vreme are legătură cu un personaj istoric care a trăit acum un mileniu.

Pentru a afla de ce a fost botezată așa tehnologia Bluetooth, trebuie să facem o incursiune în istorie.

Unul dintre membrii echipei care a inventat acest serviciu, un inginer Intel pe nume Jim Kardach, citea la vremea respectivă o carte despre vikingi, potrivit Huffington Post, care citează un articol din EE Times (Electronic Engineering Times).

Inginerul povestește că a fost inspirat de numele unui rege danez, care a domnit prin anii 900, Harald Bluetooth Gormsson (Harald Blåtand Gormsson).

Potrivit istoricilor, acest rege a introdus creștinismul într-o regiune până atunci păgână și a reușit de asemenea să unească liderii populațiilor scandinave, prin negocieri diplomatice, evitând astfel vărsarea de sânge și dând dovadă de abilități remarcabile de comunicator.

Originea numelui său e destul de confuză. Unii cred că regele avea un dinte înnegrit, în timp ce alții spun că ar fi vorba de o traducere greșită a cuvântului Blåtand, care s-ar referi de fapt la o persoană cu tenul închis.