Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luna oferă astăzi spectacolul unei eclipse parțiale vizibile și din România

eclipsa.jpg

O eclipsă parțială de Lună vizibilă și din România se produce în noaptea de marți spre miercuri. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.
O eclipsă parțială de Lună vizibilă și din România se produce în noaptea de marți spre miercuri. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.
Image source: 
Pixabay

O eclipsă parțială de Lună se produce în noaptea de marți spre miercuri. Eclipsa va fi vizibilă în Africa, o mare parte din Europa și Asia, în partea estică a Americii de Sud și partea vestică a Australiei. Eclipsa va fi vizibilă și din România dacă cerul este senin. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar satelitul natural al Pământului se află în umbraTerrei.

Astăzi, circa 60% din suprafața vizibilă a Lunii va fi acoperită de umbră.

Eclipsa va începe la ora 21:44, când Luna se va afla aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare, iar Luna se va tot înspre sud-est.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21.

Luna va ieşi din umbră la ora 02:00, iar la ora 03:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.

Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber. Cei care au la dispoziție instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu condiția unui cer senin.

Momentul va putea fi imortalizat cu ajutorul unui aparat de fotografiat, dacă este folosit și un trepied, recomandă astronomii.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București va fi deschis pe perioada desfășurării eclipsei.