Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O descoperire arheologică ce ar putea dovedi cucerirea Ierusalimului de către babilonieni

cucerire_ierusalim.jpg

Cucerirea Ierusalimului, pictură de William Hole, 1846-1917
Sursa imaginii: 
Culture Club via CNN

O echipă de arheologi americani a descoperit într-un sit din Muntele Sion vestigii ce ar putea dovedi cucerirea babiloniană a Ierusalimului, ceea ce ar confirma episodul biblic privind distrugerea orașului, relatează CNN.

Oamenii de știință de la Universitatea Carolina de Nord și Charlotte au descoperit recent depozite de cenușă, capete de săgeți, cioburi de vase și lămpi, dar cea mai interesantă piesă este ceea ce pare a fi un cercel din metal prețios (vezi foto - sursa: Mt Zion Archaeological Expedition/Rafi Lewis).

Potrivit profesorului Shimon Gibson, co-director al proiectului de cercetare, bijuteria dovedește nivelul de bunăstare a elitelor din oraș în momentul invaziei, estimată a fi avut loc în 587 sau 586 înainte de Christos.

”Un astfel de obiect, descoperit separat, nu dovedește mare lucru. Dar combinația de cenușă, capete de săgeată și un foarte prețios obiect de podoabă indică un anumit tip de invazie, de devastare și distrugere... Nimeni nu aruncă la întâmplare bijuterii și nici capete de săgeată”, explică Shimon Gibson.

Capetele de săgeată găsite sunt cunoscute ca fiind folosite de războinicii babilonieni din vremea aceea, adaugă expertul.

Cucerirea Ierusalimului, înfăptuită de regele neobabilonian Nabucodonosor, s-ar fi soldat cu pierderi masive de vieți omenești și cu raderea orașului de pe fața pământului, inclusiv a Templului lui Solomon, după cum se arată în Vechiul Testament, Cartea a doua a Regilor.