Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vrei să dai nume unei stele? Acum e momentul

stele.jpg

Image source: 
pixabay.com

O stea din Galaxia noastră și planeta ei ar putea avea un nume românesc. Cu ocazia Centenarului, Uniunea Astronomică Internațională a invitat 100 de țări, inclusiv România, să trimită propuneri, până pe 5 octombrie, a anunțat Institutul Astronomic al Academiei Române.

UAI a atribuit fiecărei ţări câte un sistem exoplanetar format din o stea şi planeta sa pentru a le da un nume. României i-a fost atribuit sistemul format din steaua XO-1 şi planeta sa XO-1 b. Aceasta este o stea de pe secvenţa principală, de clasa spectrală G1V şi magnitudine 11, stea situată la o distanţă de aproximativ 536 ani lumină de Pământ, în constelaţia Coroana Boreală. XO-1 are masa şi raza similare celor ale Soarelui. Planeta extrasolară XO-1 b a fost descoperită în anul 2006, fiind doar cea a 11-a planetă descoperită prin metoda tranzitului.

Numele propuse pentru stea și planeta sa trebuie să aibă o legătură, astfel încât perechea de nume să aibă sens în ansamblu, de exemplu, nume de personaje din aceeași poveste. Să fie pronunțabile în orice limbă și să aibă maximum 16 caractere. Nu puteți trimite nume de animale sau ale persoanelor în viață și trebuie să respecte dreptul de autor.

Formularul online pentru trimiterea numelor se găsește pe astro.ro. Juriul din România va alege 12 propuneri care vor fi supuse votului public în perioada 12-31 octombrie. În final, trei perechi de nume vor fi trimise Uniunii Astronomice Internaționale, la care România este membru fondator.