Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creatorii bateriei Li-Ion, laureații premiului Nobel pentru chimie 2019

nobel_chimie.jpg

Image source: 
https://www.nobelprize.org/

Academia Regală pentru Științe a Suediei a anunțat miercuri că acordă premiul Nobel pentru Chimie 2019 oamenilor de știință John B. Goodenough de la Universitatea Texas Austin, SUA, M. Stanley Whittingham, de la Universitatea Binghamton, SUA și Akira Yoshino de la Universitatea Meijo, Nagoya, Japonia, pentru contribuția lor la dezvoltarea bateriilor cu Litiu-Ion.

Crearea bateriei Litiu-Ion, folosită astăzi pe toată planeta în cele mai diverse domenii, a început în timpul crizei petroliere din anii 1970, când Stanley Whittingham a început să dezvolte tehnologii independente de alimentarea cu combustibili fosili, explică Academia într-un comunicat. Savantul american a descoperit, în timpul cercetărilor sale asupra superconductorilor, un material încărcat energetic, pe care l-a folosit drept catod într-o baterie cu Litiu.

La rândul său, John Goodenough a descoperit că acest catod ar avea un potențial și mai bun dacă ar fi construit nu din sulfură de metal, ca până atunci, ci dintr-un oxid de metal și anume oxidul de Cobalt.

Pe baza acestui catod, Akira Yoshino a creat prima baterie Li-I viabilă din punct de vedere comercial, în 1985.