Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NASA scrie din nou istorie

nasa_scrie_istorie.jpg

Jessica Meir (în costum de astronaut) și Christina Koch pozează pentru istorie (Sursa foto: site NASA)
Jessica Meir (în costum de astronaut) și Christina Koch pozează pentru istorie (Sursa foto: site NASA)

Două femei astronaut ale agenţiei spaţiale americane NASA au scris istorie, după ce au fost protagonistele primei ieşiri exclusiv feminine în spaţiu.

Ieșirea primului echipaj exclusiv feminin în spațiu a avut loc din a doua încercare.

NASA a anulat brusc prima tentativă, în luna martie, din cauza lipsei costumelor spaţiale de mărime corespunzătoare. Ambele femei astronaut programate atunci să iasă în spaţiu aveau mărime medie, însă la bordul Stației Spațiale Internaționale era disponibil un singur costum de dimensiuni corespunzătoare.

 

Video: NASA via YouTube

 

 

Americancele Christina Koch şi Jessica Meir au ieşit vineri împreună în spaţiu, pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.

''În trecut, femeile nu au fost întotdeauna prezente ”la masă”. Este minunat să se contribuie la programul spaţial într-un moment în care toate contribuţiile sunt acceptate, când toată lumea are un rol. Există o mulţime de oameni care sunt motivaţi de poveştile pline de inspiraţie ale celor care arată ca ei şi cred că este o poveste care este important să fie spusă'', declară Christina Koch.

Prima femeie care a ieşit în spaţiu a fost Svetlana Savitskaya (URSS), în 1984. De atunci, femeile astronaut au participat la ieşiri în spaţiu de la bordul ISS, dar întotdeauna alături de un astronaut bărbat.