Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Wilhelm Conrad Röntgen și descoperirea sa revoluționară

roentgen.jpg

Wilhelm Conrad Röntgen în anul 1900
Image source: 
Wikipedia

Acum 124 de ani, un fizician din Germania descoperea razele electromagnetice, cunoscute și sub numele de ”raze X”. Fizicianul era nimeni altul decât Wilhelm Conrad Röntgen. Vă invităm să aflați povestea descoperirii sale care a revoluționat medicina, din Pagina de istorie de azi.

Cel care avea să devină unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii s-a născut la Lennep, în Germania. Era singurul copil al unui negustor și producător de textile. Datorită mamei sale care provenea dintr-o veche familie olandeză, familia Röntgen a decis să se mute în Olanda, când micuțul Wilhelm avea doar trei ani. În copilărie și adolescență, Röntgen nu dădea semne de aptitudini ieșite din comun, dar avea o pasiune - pe care, de altfel și-a păstrat-o toată viața - de a face obiecte mecanice complicate, îndelung elaborate.

După studiile universitare, încheiate cu obținerea doctoratului la Zürich, Wilhelm Conrad Röntgen își începe cariera academică, din postura de asistent al fizicianului August Kundt.

În cercetările sale, Röntgen a descoperit razele X, care mai apoi au început să-i poarte numele, în ciuda testamentului său, absolut din întâmplare. Röntgen făcea experimente în laboratorul său pentru a vedea efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz rarefiat la presiuni foarte joase.

A descoperit, însă, altceva: că poate înregistra transparența unui corp. Prima ”röntgenogramă” sau radiografie adevărată din lume a făcut-o mâinii soției sale, în care se poate vedea inclusiv inelul pe care îl purta. Pentru că nu știa natura acestor raze, le-a spus ”raze X”. Mai târziu, Max von Laue și discipolii săi au descoperit că razele X și lumina au aceeași natură electromagnetică, însă diferă frecvența înaltă a vibrației lor.

După această descoperire, Röntgen a primit recunoaștere internațională. Mai multe orașe și-au botezat străzi cu numele său, iar medaliile, premiile, titlurile de Doctor Honoris Causa și invitațiile de a face parte din diferite instituții științifice importante au început să curgă. Însă Röntgen și-a păstrat capul pe umeri și a rămas același om modest, care își continua cercetările. În 1901 a primit cea mai înaltă distincție pentru munca sa științifică: Premiul Nobel pentru fizică, pentru ”serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze X”, după cum scrie în motivația juriului Nobel.

Wilhelm Conrad Röntgen a murit în 1923, din cauza unui cancer la intestine, care nu ar avea nicio legătură cu expunerea sa la radiații, pentru că el a fost printre primii savanți care au folosit ecrane de plumb pentru protecția împotriva acestor radiații.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 7 noiembrie 2019