Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles stă pe aur...literalmente

tubes_bleus.jpg

labo ULB
Captarea metalelor prețioase este pusă la punct prin cooperarea inter-universitară
Image source: 
ULB

Cercetători de la diferite universități belgiene au descoperit metale prețioase în apele uzate ale capitalei și le vor extrage. Iată o nouă sursă de aur, argint și platină. 

Totul nu este de mare valoare în apele uzate ale orașului, dar totuși cantități nebănuite de aur, argint, platină și alte metale au fost detectate în acestea. Din aceste ape se extrage un noroi urât mirositor care odată uscat și decantat, poate deveni prețios.

Vestea s-a răspândit de curând odată ce doi cercetători, lucrând la Universitatea Liberă din Bruxelles și la corespondenta sa flamandă, VUB, au trimis o alertă presei. 

Cei doi, Natacha Brion și Gilles Bruylants, spun că pot extrage aceste metale prețioase printr-o metodă pusă la punct în cadrul proiectului Sublimus, finanțat de regiunea Bruxelles-Capitale. 

Prima întrebare pe care ne-o punem este cum se face că aceste metale prețioase se găsesc în apele uzate ale unui oraș? Originea precisă nu este cunoscută, spun cercetătorii, dar ar putea fi simpla eroziune a bijuteriilor. A face un dus sau doar a se spăla pe mâini fără a renunța la bijuterii poate fi cauza adunării acestei comori din subsolul orașului. 

Dar cum sunt extrase metalele și în ce cantitate? Este estimat că un gram de aur și cinci grame de argint pot fi extrase dintr-o tonă de noroi. 

Pentru metalele grele, cum sunt cuprul, zincul și aluminiul –provenite cel mai probabil din spălarea hainelor de sport se va folosi o metodă biologică. Pentru metalele rare, ULB va dezvolta nanoparticule magnetizate care vor le capta. 

Pentru a fi și mai precis, metalele grele sunt extrase gratie bacteriilor, o tehnică deja folosită. Cealaltă tehnică, cea care presupune captarea metalelor prețioase, este pe cale de a fi pusă la punct prin cooperarea inter-universitară. 

Cercetătorii spun că vor putea prezenta acest nou procedeu în aproximativ cinci ani. 

Proiectul este costisitor, dar își are utilitatea lui. Este estimat că 10 kilograme de aur și câteva sute de kilograme de argint pot fi astfel extrase. 

Având în vedere că actualele surse de metale prețioase vor fi dispărut deja de aici în 30 de ani, încercarea de a le extrage din apele uzate merită efortul, spun cercetătorii. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan