Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi sateliți s-ar putea ciocni în spațiu. Care vor fi consecințele?

doi_sateliti_ciocni_spatiu_pericol.jpg

Telescop spațial, la un pas de ciocnirea cu un satelit (Sursa foto: site NASA)
Telescop spațial, la un pas de ciocnirea cu un satelit (Sursa foto: site NASA)

Doi sateliți s-ar putea ciocni în spațiu miercuri, 29 ianuarie. Cele două obiecte sunt scose din uz, dar impactul lor îi îngrijorează pe oamenii de știință.

E vorba de un telescop spațial lansat în 1983 și un satelit lansat în 1967, potrivit Science Alert. Cei doi sateliți orbitează la o altitudine de aproximativ 900 de kilometri și vor trece unul pe lângă altul la o distanță de numai 15-30 de metri, ceea ce în termeni cosmici reprezintă o distanță incredibil de mică.

Cei doi sateliți cântăresc o tonă, respectiv 4,5 kg și se deplasează prin spațiu cu o viteză de 14 kilometri pe secundă.

Problema e că ambii sateliți sunt ”morți”, prin urmare nu pot fi dirijați de la sol, în așa fel încât să se evite o posibilă coliziune.

Există o șansă din 100 ca cele două instalații să se ciocnească. Dacă acest lucru se va întâmpla, coliziunea va da naștere unei cantități nedefinite de deșeuri spațiale de mici și mari dimensiuni, care vor pune în pericol alți sateliți ce urmează să fie lansați de pe Pământ.

Resturile rezultate din ciocnirea celor două obiecte nu au nici o șansă să ajungă pe Terra, întrucât ar arde instantaneu la intrarea în atmosferă.