Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetători britanici: "vaccin anti-coronavirus dezvoltat în 14 zile"

coronavirus_skynews.jpg

Cercetătoare britanică
Cercetătorii britanici pregătesc un vaccin pentru o viitoare epidemie de coronavirus
Sursa imaginii: 
Sky News

Cercetători din Marea Britanie spun că au făcut o descoperire semnificativă în reducerea timpului normal de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirus de la "doi la trei ani la doar 14 zile”. Dar un astfel de vaccin va fi disponibil doar pentru o epidemie viitoare. 

Profesorul Robin Shattock, șeful secției infecții ale mucoasei și imunități de la Imperial College Londra, a declarat că echipa sa este acum la stadiul de a începe testarea vaccinului pe animale chiar de săptămâna viitoare, cu testări pe oameni în vară, dacă este asigurată o finanțare suficientă.

"Abordările convenționale durează de obicei cel puțin doi-trei ani înainte de a ajunge la stadiul clinic. Noi am trecut de la această secvență la generarea unui candidat în laborator în 14 zile." a declarat profesorul Shuttock la Sky News.

Profesorul Shattock face parte dintr-un efort global de a dezvolta un vaccin care ar putea salva sute sau chiar mii de vieți dacă acest focar de coronavirus se transformă într-o pandemie deplină.

"Nu va fi prea târziu dacă aceasta devine o pandemie și dacă se răspândește prin lume. Încă nu știm prea multe despre epidemia în sine, așa că ar putea scădea în lunile de vară dacă seamănă cu gripa" a adăugat profesorul Shuttock.

"Este posibil să vedem un al doilea val la nivel global, iar dacă apare un vaccin acesta ar fi într-adevăr important și ar fi în măsură să contracareze epidemia", a mai spus el. 

Cooperare internațională

Oamenii de știință din China, Statele Unite, Australia și Europa sunt angajați într-o cursă pentru a dezvolta un vaccin și colaborează între ei în efortul de a accelera procesul.

Coronavirus
Oamenii de știință de pe mai multe continente sunt într-o cursă contratimp pentru dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus
Sursa imaginii: 
AP

Marea Britanie a promis 20 de milioane de lire sterline către Coaliția pentru Inovații în Pregătire pentru Epidemii (CEPI), o agenție internațională înființată în 2017 pentru a face față crizelor de sănătate exact ca aceasta.

Epidemia SARS din 2003 a ucis aproximativ 800 de oameni. La vremea respectivă, China a fost sever criticată pentru reținerea informațiilor. De această dată a fost lăudată pentru împărtășirea datelor cruciale cu comunitatea internațională de sănătate.

Lecțiile învățate după izbucnirea virusului SARS se dovedesc cruciale în a ajuta oamenii de știință să facă față acestei epidemii.

Dar un vaccin SARS nu a fost niciodată dezvoltat pe deplin. Când virusul a dispărut, finanțarea a secat.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ