
Ştiinţă
Cercetători britanici: "vaccin anti-coronavirus dezvoltat în 14 zile"
coronavirus_skynews.jpg

Profesorul Robin Shattock, șeful secției infecții ale mucoasei și imunități de la Imperial College Londra, a declarat că echipa sa este acum la stadiul de a începe testarea vaccinului pe animale chiar de săptămâna viitoare, cu testări pe oameni în vară, dacă este asigurată o finanțare suficientă.
"Abordările convenționale durează de obicei cel puțin doi-trei ani înainte de a ajunge la stadiul clinic. Noi am trecut de la această secvență la generarea unui candidat în laborator în 14 zile." a declarat profesorul Shuttock la Sky News.
Profesorul Shattock face parte dintr-un efort global de a dezvolta un vaccin care ar putea salva sute sau chiar mii de vieți dacă acest focar de coronavirus se transformă într-o pandemie deplină.
"Nu va fi prea târziu dacă aceasta devine o pandemie și dacă se răspândește prin lume. Încă nu știm prea multe despre epidemia în sine, așa că ar putea scădea în lunile de vară dacă seamănă cu gripa" a adăugat profesorul Shuttock.
"Este posibil să vedem un al doilea val la nivel global, iar dacă apare un vaccin acesta ar fi într-adevăr important și ar fi în măsură să contracareze epidemia", a mai spus el.
Cooperare internațională
Oamenii de știință din China, Statele Unite, Australia și Europa sunt angajați într-o cursă pentru a dezvolta un vaccin și colaborează între ei în efortul de a accelera procesul.

Marea Britanie a promis 20 de milioane de lire sterline către Coaliția pentru Inovații în Pregătire pentru Epidemii (CEPI), o agenție internațională înființată în 2017 pentru a face față crizelor de sănătate exact ca aceasta.
Epidemia SARS din 2003 a ucis aproximativ 800 de oameni. La vremea respectivă, China a fost sever criticată pentru reținerea informațiilor. De această dată a fost lăudată pentru împărtășirea datelor cruciale cu comunitatea internațională de sănătate.
Lecțiile învățate după izbucnirea virusului SARS se dovedesc cruciale în a ajuta oamenii de știință să facă față acestei epidemii.
Dar un vaccin SARS nu a fost niciodată dezvoltat pe deplin. Când virusul a dispărut, finanțarea a secat.