Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antidot la Coronavirus: anunțuri dătătoare de speranțe pe mapamond

cerectatori_coronavirus.jpg

De la stânga la dreapta: Dr. Robert Kozak, Dr. Samira Mubareka, Dr. Arinjay Banerjee
O echipă de cercetători canadieni susțin că au găsit un posibil antidot la Coronavirus
Sursa imaginii: 
https://sunnybrook.ca/

Pe măsura avansului pandemiei de Coronavirus, pe întreg mapamondul se întețesc cercetările în vederea descoperirii unui antidot. Deși rezultate concrete nu sunt multe, există totuși speranțe de progrese în următoarea perioadă.

O echipă de cercetători canadieni de la Institutul de Cercetări Sunnybrook, Universitatea McMaster și Universitatea din Toronto a  izolat Coronavirus 2 - sindromul respirator acut sever  (SARS-CoV-2), agentul responsabil pentru actuala pandemie de COVID-19.

Datorită colaborării rapide, echipa a putut cultiva virusul din două specimene clinice într-o instalație de izolare de nivel 3.

"Avem nevoie de instrumente cheie pentru a dezvolta soluții pentru această pandemie. În timp ce răspunsul imediat este crucial, soluțiile pe termen mai lung provin din cercetări esențiale asupra acestui nou virus”, a spus dr. Samira Mubareka, medic microbiolog și boli infecțioase la Sunnybrook.

Virusul izolat va ajuta cercetătorii din Canada și din întreaga lume să dezvolte teste diagnostice, tratamente și vaccinuri mai bune și să obțină o mai bună înțelegere a biologiei SARS-CoV-2, a evoluției sale clinice.

"Cercetătorii din aceste instituții de clasă mondială s-au reunit pentru a izola cu succes virusul în doar câteva săptămâni", a spus dr. Rob Kozak, microbiolog clinic la Sunnybrook. "Aceasta demonstrează ce lucruri uimitoare se pot întâmpla atunci când colaborăm.”

Dr. Arinjay Banerjee, student post-doctoral la Universitatea McMaster, a spus că știe că această colaborare nu se va opri aici.

"Acum că am izolat virusul SARS-CoV-2, îl putem împărtăși cu alți cercetători și să continuăm acest lucru în echipă”, a spus el. 

Anticorp care blochează infecția

În același timp, un grup de oameni de știință olandezi consideră că au găsit un anticorp care ar putea ajuta la detectarea și prevenirea infectării umane cu Coronavirus, dar care nu a fost testat pe oameni, un proces care va dura luni întregi.

Cercetare Coronavirus
Cercetători din Olanda susțin că au descoperit un anticorp care blochează infecția cu Coronavirus
Sursa imaginii: 

Cercetătorii de la Erasmus Medical Center și Universitatea Utrecht descriu descoperirea lor ca fiind un anticorp pentru Sars2, Coronavirusul care cauzează pandemia actuală (Covid-19).

Oamenii de știință lucrau deja la un anticorp pentru Sars1 și când noul Coronavirus a apărut, ei au spus că au descoperit că aceiași anticorpi au reacționat încrucișat și au blocat infecția.

Descoperirile lor sunt în continuare verificate, iar anticorpul trebuie să fie testat riguros. Cercetătorii speră să convingă o companie farmaceutică să sprijine financiar producția în masă sub forma unui medicament care, consderă ei, ar detecta și preveni răspândirea virusului.

Obținerea unui vaccin separat împotriva Covid-19 ar putea dura ani de zile - timp în care virusul ar putea să dispară.

Într-o desfășurare separată, presa din Israel a scris că Institutul Israelian de Cercetări Biologice s-ar pregăti să anunțe în următoarele zile elaborarea unui vaccin anti-Coronavirus, dar știrea a fost dezmințită de ministerul apărării al Israelului.

"Nu a existat un rezultat concret al eforturilor Institutului de Cercetări Biologice de a găsi un vaccin împotriva Coronavirus sau de a dezvolta un kit de testare. Activitățile institutului se desfășoară într-un program planificat și vor lua timp", a declarat ministerul.

Nou test în SUA

Anunțuri privind posibile antidoturi împotrva Coronavirus au fost făcute în ultimele luni și în Elveția, Marea Britanie, Franța, Belgia și alte țări, dar până acum nu există un rezultat concret care să poată fi folosit în practică.

Test Coronavirus
Noul test de depistare a Coronavirus este de 10 ori mai rapid, potrivit producătorului Roche
Sursa imaginii: 
Bloomberg

În schimb, în Statele Unite, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un nou test de depistare a Coronavirus produs de gigantul farmaceutic Roche din Elveția.

Testul inițial aprobat de FDA este complex și necesită pregătire și echipament specializat. Până în această săptămână, unele dintre ofertele necesare pentru a produce testul proveneau de la o singură companie din Germania, care nu putea satisface cererea.

"Sporim cu siguranță viteza cu un factor de 10”, a declarat într-un interviu Thomas Schinecker, șeful unității de diagnostic al  Roche, referindu-se la rapiditatea rezultatelor la noul test .

Statele Unite au o problemă serioasă de testare a Coronavirusului. Doar în jur de 15.000 de persoane au fost testate până în prezent, conform Centrului de control și prevenire a bolilor. Iar experții în sănătate publică spun că aceasta nu este suficient pentru a ști cât de răspândit este focarul și care trebuie să fie răspunsul. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ