Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Covid 19, o modificare genetică artificială a virusului HIV? Ipoteza extrem de contestată a unui laureat Nobel

luc_montaigner.jpg

Profesorul Luc Montaigner, laureat Nobel 2008
Sursa imaginii: 
Facebook / Luc Montaigner

Argumentul pare incontestabil: virusul SARS-CoV-2 ar fi fost fabricat în laborator pe baza virusului HIV/SIDA, iată ce afirmă un laureat al Premiului Nobel pentru medicină. 

Joi 16 aprilie, profesorul Luc Montagnier, care a primit această înaltă distincție științifică în 2008 pentru participarea la descoperirea virusului care provoacă SIDA, afirmă într-un interviu pentru site-ul Pourquoidocteur.fr că SARS-CoV-2 este o fabricație umană și că „povestea cu piața de pește (…) nu e decât o legendă”, se arată într-oanaliză a cotidianului Le Monde.

O teză șoc pe care o rezumă din nou, pe 17 aprilie, în timpul unei emsiuni a postului Cnews, moderată de Pascal Praud:

„Am ajuns la concluzia că a avut loc o manipulare pe acest virus. Parțială, nu spun totală. Există un model, care este virusul clasic, provenit mai ales de la lilieci, dar căruia i-au fost adăugate și secvențe din HIV.”

„Nu este ceva natural, este muncă de profesionist, de biolog molecular, de ceasornicar de secvențe genetice. În ce scop? Nu știu (…). Una din ipotezele mele ar fi că s-a dorit dezvoltarea unui vaccin împotriva SIDA”.

O secvență comună mai multor viruși

Comunitatea științifică nu este nici pe departe convinsă de teza profesorului Montagnier. Acesta citează de fapt concluziile unui studiu publicat la sfârșitul lui ianuarie pe un site destinat unor materiale științifice care urmează a fi publicate  (și nu într-o revistă științifică) de către cercetătorii de la Indian Institute of Technology din New Delhi, dar care a fost foarte contestat de specialiști.

Acest studiu menționa deja „o similitudine ciudată”, „care are puține șanse să fie întâmplătoare”, între secvențele de aminoacizi ai unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, și HIV-1, principala cauză a SIDA.

Studiul a fost imediat preluat de site-urile complotiste și amatoare de senzațional, înainte să fie retras chiar de autori. Într-adevăr, respectivele secvențe de aminoacizi – definite de patrimoniul genetic al virusului – sunt în realitate banale la numeroase tulpini, ceea ce a adus acestei teze criticile specialiștilor.

„Sunt prea puține similitudini cu secvența virusului HIV pentru a concluziona că există un schimb semnificativ de material genetic”, spune Gaëtan Burgio, genetician și șef de departament la Australian National University.

În ianuarie, comunitatea științifică Massive Science publicaa lista a cincisprezece viruși diferiți care prezintă aceeași secvență comună HIV și SARS-CoV-2. Printre aceștia: un virus al cartofului dulce, un virus al nectarinei sau unul al viespilor.

Lista este cu atât mai puțin semnificativă pentru că secvența comună este scurtă. „Dacă ar fi inserții reale de secvențe HIV, fragmentele ar fi fost mai mari și mai specifice, insistă Dr Burgio. Este mai degrabă o coincidență”.

Manipularea umană este puțin probabilă

Ideea că SARS-CoV-2 ar fi putut fi produsul unor manipulări genetice este departe de a fi unanim acceptată. Virușii creați de om există, dar sunt combinații, deseori spectaculoase, de viruși deja existenți, ceea ce-i face în general ușor de recunoscut de către microbiologi.  Ori SARS-CoV-2 nu are caracteristicile unui virus artificial și niciun împrumut genetic suspect nu lasă de presupus că ar fi existat vreo intervenție umană.

„Seamănă prea mult cu ceva natural ca să fie vreun dubiu că este ceva artificial”, crede Etienne Simon-Loriere, cercetător la Institutul Pasteur, intervievat de Le Monde, despre posibilitatea ca virusul să fi provenit din vreun laborator:

„Pentru recrearea unui virus atât de mare, ar fi nevoie de cunoștințe tehnice pe care doar puține laboratoare din lume le au – poate mai puțin de zece în total – și nu este plauzibilă ideea că niște oameni de știință au putut crea un virus care să interacționeze atât de bine cu receptorul ACE2 [prin care se instalează în corpul uman], când acest mecanism nu fusese niciodată observat anterior.”

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că virusul responsabil de Covid-19 este de origine animală – liliac și/sau pangolin – după cum au reconfirmat recent studii conduse de China, Marea Britanie-Australia-SUA și SUA-Elveția.

Potrivit Universității din Pennsylvania, SARS-CoV-2 ar fi o mutație a unui virus găsit la lilieci, predispus la recombinări, și anume RaTG13, în perioada 1948 - 1982.

Deși există instrumente foarte precise de editare a virușilor, ca deja celebrul Crispr-Cas9, această posibilitate nu-i convinge pe specialiști.

„Mi s-a pus întrebarea de multe ori și am răspuns clar că nu, rezumă Gaëtan Burgio, care este un utilizator al acestei tehnologii de editare genetică. Există atâtea divergențe la nivel genetic că ar fi practic imposibil din punct de vedere practic să le manipulăm cu ajutorul Crispr. Această ipoteză este total absurdă”. Ca și cea care preconizează vindecarea cu ajutorul undelor magnetice, una din propunerile fantasmagorice ale lui Luc Montagnier.

”Prisma deformatoare” a descoperirii HIV

Nu este prima dată când, în ciuda prestigiului adus de distincția primită, laureatul Premiului Nobel 2008 este contrazis de alți savanți. Trebuie reamintit că după ce a fost recompensat pentru cercetările sale de la începutul anilor 1980, s-a demarcat în anii 2010 prin teze din ce în ce mai inconoclaste, astăzi în totală contradicție cu restul comunității științifice.

Savantul susține de exemplu controversata teză a „memoriei apei” a lui Jacques Benveniste, promovează originea microbiană a autismului, a propus vindecarea Papei de boala Parkinson cu ajutorul sucului de papaya și a pornit o cruciadă împotriva vaccinurilor. O luare de poziție care a condus în 2017, la o petiție împotriva sa semnată de peste o sută de medici care l-au acuzat de „afirmații periculoase”. Mai mulți experți chestionați de Le Monde pe tema Covid-19 au refuzat de altfel să comenteze public „niște prostii” care nu sunt demne de interes.

„Se poate face o listă lungă a laureaților de Premii Nobel în domeniul științelor care au luat-o razna, fie pe partea ideologică (ca fizicienii deveniți naziști, Lenard, Stark), fie pe partea falsei științe (Watson și afirmațiile sale rasiste în 2007, Montagnier)”, reamintește Alexandre Moatti, specialist în istoria științei din Paris și autor al volumului Alterscience: postures, dogmes, idéologies (Odile Jacob, 2013).

Acesta arată că expertiza HIV a lui Luc Montagnier a constituit o ”prismă deformatoare”. „Spiritul științific încearcă să cuprindă un număr de date, uneori contradictorii, mai ales în cazul Covid-19, să emită raționamente bazate pe fapte, cu o anumită discreție; adepții alter-științei vor aduce totul către subiectul lor de predilecție, dorind astfel să se pună în valoare”.

Deși codul genetic al virusului este bine cunoscut astăzi și originea sa sintetică a fost respinsă, rămân totuși numeroase zone de umbră asupra modului în care a apărut. 

Două teze ies în evidență în acest sens: una a epidemiologilor, privind o transmitere naturală care ar fi tranzitat prin piața de animale sălbatice din Wuhan și un animal gazdă, posibil pangolinul; cealaltă, relansată pe 16 aprilie de Statele Unite într-un context de luptă pentru putere la nivel diplomatic cu China, a unei contaminări accidentale într-un laborator de virusologie din Wuhan, renumit pentru studiile pe lilieci.