Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Test de anticorpi cu "precizie 100%" a fost omologat

test_anticorpi.jpg

Test anticorpi Coronavirus
Potrivit experților guvernamentali, testul de anticorpi arată cu precizie de 100% când cineva a fost infectat cu Coronavirus
Sursa imaginii: 
https://www.dailymail.co.uk/

Un test pentru a afla dacă oamenii au fost infectați cu Coronavirus în trecut a fost omologat în Anglia. Public Health England a declarat că testul, dezvoltat de compania farmaceutică elvețiană Roche, reprezintă o "evoluție foarte pozitivă”.

Testul de sânge caută anticorpi pentru a vedea dacă o persoană a avut deja virusul și ar putea avea acum o anumită imunitate.

Până acum, oficialitățile au afirmat că astfel de teste nu sunt suficient de fiabile. Guvernul a cheltuit anterior 16 milioane lire sterline pentru a cumpăra teste de anticorpi care ulterior s-au dovedit a fi ineficiente, potrivit relatărilor de presă.

Anticorpii sunt produși de sistemul imunitar, pe măsură de acesta învață să combată o infecție. Găsirea anticorpilor care atacă Coronavirus arată că persoana a fost infectată în trecut, dar nu garantează că va fi protejată împotriva virusului în viitor.

Experți ai centrului de cercetări al guvernului Porton Down au evaluat testul Roche săptămâna trecută, a declarat Public Health England și au descoperit că, dacă cineva a fost infectat, testul a dat rezultatul corect în 100% din cazuri.

Roche a spus că dacă cineva nu a fost infectat cu Coronavirus, atunci testul a dat rezultatul corect în mai mult de 99,8% din cazuri. Asta înseamnă că mai puțin de doi din 1000 de oameni sănătoși li s-ar spune în mod incorect că au fost infectați anterior cu Coronavirus.

"Speranțe false în trecut"

"Aceasta este o evoluție foarte pozitivă, deoarece un astfel de test de anticorpi foarte specific este un indicator foarte fiabil al infecției din trecut." a spus profesorul John Newton, coordonatorul național al programului de testare a Coronavirus din Marea Britanie. 

Test anticorpi Coronavirus
În trecut au apărut speranțe false cu privire la testele de anticorpi
Sursa imaginii: 
Getty Images

Testul are deja aprobarea autorităților de reglementare medicală din Uniunea Europeană și Statele Unite, dar nu și în celelalte regiuni ale Regatului Unit - Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, care au atribuții exclusive în domeniul sănătății.

Spre deosebire de testul diagnostic care se ia printr-un tampon introdus în nas, testul de anticorpi se face prin prelevare de sânge, iar rezultatul este dat în câteva secunde, spre deosebire de testul diagnostic care ia mai multe zile. 

Săptămâna trecută, ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat că Marea Britanie poartă discuții cu Roche cu privire la o "extindere la scară foarte mare” a testării anticorpilor Coronavirus.

Dar el a recunoscut că au existat "speranțe false în trecut” și că va face un anunț doar atunci când guvernul va fi "absolut pregătit”.

Testul de imunitate nu este încă disponibil publiclui larg, el va fi folosit pentru testarea cu prioritate a lucrătorilor "din prima linie" - personal medical, de îngrijire, etc, și nu se știe dacă va fi disponibil prin Serviciul Național de Sănătate (NHS) sau la cererea individuală a persoanelor.