Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Huxley, ”Buldogul lui Darwin”, omul de știință care a afirmat că omul se trage din maimuță

huxley.jpg

Thomas Henry Huxley (1825-1895)
Image source: 
wikipedia.org

Pe 29 iunie 1895, se năștea biologul britanic, ”tatăl agnostiscmului”, Thomas Henry Huxley. A fost un susținător al empirismului lui David Hume și a Teoriei Evoluționismului, a lui Charles Darwin, iar din această cauză, i se spunea chiar ”Buldogul lui Darwin”.

Thomas Henry Huxley a fost cel mai mic fiu al unul director de școală englez. Fascinat de știință și de religie, Huxley a studiat opere de influență unitariană, a căror explicații bazate pe cauză-efect și pe negarea dualității spiritului și materiei contestau opiniile conservatoare despre istoria naturală sau teologia naturală.

Strălucitoarea sa minte și aplecarea sa spre știință și spre studiu amănunțit asupra formelor de viață i-au adus mai multe burse de studiu, iar, mai târziu, premii care i-au recunoscut munca de cercetare. Huxley s-a luptat și ca munca de cercetător să fie una remunerată și susținută permanent, prin finanțări adecvate. A fost un fervent susținător al Teoriei Evoluționismului, pe care a încercat să o dovedească și documenteze prin munca sa de biolog. El a fost cel care a spus, pentru prima dată, că păsările se trag din dinozauri și oamenii…din maimuțe. De altfel, un moment definitoriu al carierei sale evoluționiste a fost acela în care, în urma afirmației sale că oamenii se trag din maimuțe, a fost întrebat de episcopul conservator de Oxford, Samuel Wilberforce, dacă maimuțele sunt pe linia bunicii sau a bunicului său (o glumă fără gust după standardele victoriene). Huxley a răspuns atunci că ar prefera mai degrabă o maimuță ca strămoș, decât un episcop bogat care și-a pervertit darurile.

În plină dispută publică pe această temă, Charles Darwin a fost cel care l-a contactat pe Huxley, pe vremea când Darwin tocmai scria cartea sa de căpătâi, ”Originea speciilor”. Darwin cel retras, avea nevoie de biologul Huxley cel vocal pentru a-i susține public teoriile. Așa s-a ales Huxley cu porecla de ”Buldogul lui Darwin”.

Thomas Huxley a devenit atât de faimos, încât mii de oameni veneau să îi asculte prelegerile, care i-au adus și supranumele de ”evanghelistul științei„.  S-a implicat foarte mult în reformarea educației. A făcut parte, o vreme, din conducerea Colegiului Eton și a fost rector al Universității din Aberdeen.

În 1869, Thomas Huxley a fost cel care a creat termenul de agnostic, care îi descrie pe cei care nu sunt convinși de existența zeităților sau a altor aspecte legate de religie, nu pentru că le neagă existența, ci pentru că sunt imposibil de probat. Din cauza creării acestui concept, biologul britanic s-a mai ales cu o poreclă: cea de ”Papa Huxley”.

A murit în 29 iunie 1895, de un atac de cord, chiar în timp ce își apăra agnosticismul. A fost înmormântat într-un cimitir din nordul Londrei, iar la ceremonie au participat cei mai mari oameni de știință ai timpului său.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 29 iunie 2020