Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford ar putea oferi "dublă protecție"

vaccin_coronavirus.jpg

Vaccin Coronavirus
Vaccinul dezvoltat la Universitatea Oxford dă speranțe pentru imunizare împotriva Coronavirus
Sursa imaginii: 
Reuters

Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford ar putea oferi protecție imunitară împotriva Coronavirus. Testele pe oameni au dat rezultate promițătoare și acum se poate trece o testare mai latgă, pe mii de persoane. 

Studiile pe oameni au arătat rezultate promițătoare după ce echipa a descoperit că vaccinul ar putea oferi "dublă protecție” împotriva virusului.

Probele de sânge prelevate de la voluntari în studiile din prima etapă au arătat că vaccinul a stimulat organismul să producă anticorpi și celule T, potrivit unui articol din The Daily Telegraph. Celulele T joacă un rol central în răspunsul imunitar al organismului.

David Carpenter, președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, care a aprobat procesul de la Oxford, a declarat că echipa de cercetători este "absolut pe calea cea bună”.

"Nimeni nu poate da o dată finală ... lucrurile ar putea merge prost, dar realitatea este că, prin colaborarea cu o mare companie farmaceutică, acel vaccin ar putea fi disponibil pe scară largă în jurul lunii septembrie și acesta este tipul de țintă la care vizează ei. " a adăugat el.

Dezvoltarea vaccinului este susținută financiar de guvernul Regatului Unit și de concernul farmaceutic AstraZeneca.

Directorul executiv al companiei farmaceutice a declarat luna trecută că studiile din prima etapă erau pe sfârșite și că a început un proces de faza trei, în care vaccinul va fi distribuit la mii de oameni, astfel încât să poată fi testat pentru eficacitate și siguranță.

Compania a ajuns la acorduri pentru a furniza aproximativ două miliarde de doze în întreaga lume, deși a recunoscut că nu este încă sigur că vaccinul va funcționa.

Distribuire pentru vulnerabili

Vaccinul se bazează pe o versiune slăbită a răcelii obișnuite care provoacă infecții la cimpanzei.

Testare Coronavirus UK
Vaccinul urmează să fie testat pe mii de voluntari în faza următoare
Sursa imaginii: 
AP

De asemenea, conține materialul genetic al proteinei cu țepi SARS-CoV-2 - tulpina Coronavirus care provoacă boala COVID-19.

Guvernul Regatului Unit a acordat, de asemenea, 41 milioane lire sterline pentru dezvoltarea unui alt vaccin contra Coronavirus dezvoltat de Imperial College din Londra.

Cercetătorii caută 12.000 de compuși în speranța de a accelera căutarea unui vaccin

Dacă vaccinul funcționează, acesta va fi dat mai întâi celor mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății, a spus Carpenter.

Guvernul va permite, de asemenea, tehnicienilor, asistenților și farmaciștilor să distribuie vaccinul, precum și medicilor de familie.

Asistenții medicali și farmaciștii pot deja distribui anumite vaccinuri fără prescripția medicului.