Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Când va fi gata primul vaccin împotriva virusului? (BBC)

vaccin_coronavirus.jpg

Vaccin Coronavirus
La ora actuală sunt testate pe oameni în lume 23 de vaccinuri anti-Coronavirus
Sursa imaginii: 
Reuters

Coronavirus se răspândește în întreaga lume, dar încă nu există vaccinuri care să protejeze organismul împotriva bolii pe care o provoacă, Covid-19. Cercetătorii medicali deoun eforturi uriașe pentru a schimba această stare de lucruri.

De ce este important un vaccin contra Coronavirus?

Virusul se răspândește cu ușurință, iar majoritatea populației lumii este încă vulnerabilă. Un vaccin ar oferi o anumită protecție prin programarea sistemelor imunitare ale oamenilor în a lupta împotriva virusului, astfel încât aceștia să nu se îmbolnăvească.

Acest lucru ar permite ridicarea mai în siguranță a carantinei și relaxarea distanțării sociale.

Ce progrese au fost realizate?

Cercetările se desfășoară cu viteză. Aproximativ 200 de grupuri din întreaga lume lucrează la vaccinuri și 23 sunt testate acum pe oameni în studiile clinice.

  • Primele date despre studiul uman par pozitive care arată că primii opt pacienți au produs cu toții anticorpi care ar putea neutraliza virusul.
  • Un grup din China a arătat că un vaccin este sigur și a dus la crearea anticorpilor de protecție. Acesta este pus la dispoziția armatei chineze.
  • La Oxford, prima testare pe oameni în Europa a început cu peste 800 de voluntari și a fost semnat un acord cu AstraZeneca pentru a furniza 100 de milioane de doze (30 de milioane pentru Marea Britanie) dacă funcționează.
  • Abordări complet noi pentru dezvoltarea vaccinului sunt în curs de testare pe oameni.

Cu toate acestea, nimeni nu știe cât de eficient va fi oricare dintre aceste vaccinuri.

Când vom avea un vaccin contra Coronavirus?

În mod normal, producerea unui vaccin durează ani de zile, dacă nu chiar decenii. Cercetătorii speră să obțină aceeași cantitate de muncă în doar câteva luni.

Majoritatea experților consideră că este posibil ca un vaccin să devină disponibil pe scară largă până la jumătatea anului 2021, la aproximativ 12-18 luni de la apariția noului virus, cunoscut oficial sub numele de Sars-CoV-2.

Aceasta ar fi un salt științific uriaș și nu există garanții că va funcționa.

Patru Coronavirusuri circulă deja în ființele umane. Ele provoacă simptome comune de răceală și nu avem vaccinuri pentru niciunul dintre ele.

Ce mai trebuie făcut?

Mai multe grupuri de cercetare au conceput potențiale vaccinuri, cu toate acestea, sunt mult mai multe lucruri de făcut.

Voluntar vaccin Coronavirus
La ora actuală vaccinul Coronavirus este testat pe voluntari
Sursa imaginii: 
PA
  • Testele trebuie să arate că vaccinul este sigur. Nu ar fi util dacă ar provoca mai multe probleme decât boala
  • Studiile clinice vor trebui, de asemenea, să arate că vaccinul provoacă un răspuns imunitar care ar proteja oamenii de îmbolnăvire
  • Trebuie dezvoltat un mod de producere a vaccinului pe o scară uriașă pentru miliarde de doze potențiale
  • Autoritățile de reglementare a medicamentelor trebuie să omologheze vaccinul înainte de a putea fi administrat
  • În sfârșit, va fi o uriașă provocare logistică a imunizării efective a majorității populației lumii

Succesul carantinei a încetinit procesul. Pentru a ști dacă funcționează vaccinul, e nevoie de oameni care să fie infectați efectiv.

Ideea de a oferi oamenilor vaccinul și apoi de a-i infecta în mod deliberat (cunoscut drept studiu de provocare) ar da răspunsuri mai rapide, dar în prezent este văzută ca fiind prea periculoasă și lipsită de etică.

Câți oameni trebuie vaccinați?

Este greu de știut fără să știi cât de eficient va fi vaccinul.

Se crede că 60-70% dintre persoane trebuie să fie imune la virus pentru a opri răspândirea cu ușurință (cunoscută sub numele de imunitate de turmă).

Dar asta ar însemna miliarde de oameni din întreaga lume, chiar dacă vaccinul ar funcționa perfect.

Cum se crează un vaccin?

Vaccinurile prezintă virusuri inofensive sau bacterii (sau chiar părți mici ale acestora) sistemului imunitar. Acest le recunaște ca un invadator și învață cum să le combată.

Coronavirus la microscop
Codul genetic al virusului Sars-Cov 2 este cunoscut
Sursa imaginii: 
NIAID (United States National Institute of Allergy and Infectious Diseases) - RML (Rocky Mountain Laboratories)

Apoi, dacă corpul este vreodată expus unui pericol real, știe deja ce să facă.

Principala metodă de vaccinare de zeci de ani a fost utilizarea virusului original.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei (MMR) se face prin utilizarea virușilor slăbiți care nu pot provoca o infecție completă. Vaccinurile gripale sezoniere iau principalele tulpini de gripă în circulație și le dezactivează complet.

Unii oameni de știință, în special cei din China, folosesc această abordare.

De asemenea, se lucrează la vaccinurile contra Coronavirus folosind abordări mai noi și mai puțin testate, denumite vaccinuri "plug and play”. Deoarece cunoaștem codul genetic al noului Coronavirus, Sars-CoV-2, avem un model complet pentru construirea acestuia.

Cercetătorii de la Oxford au pus secțiuni mici din codul său genetic într-un virus inofensiv care infectează cimpanzeii. Ei speră că au dezvoltat un virus sigur, care arată suficient ca Coronavirus pentru a produce un răspuns imun.

Alte grupuri folosesc bucăți de cod genetic brut (ADN sau ARN în funcție de abordare) care, odată injectate în organism, ar trebui să înceapă să producă bucăți de proteine ​​virale pe care sistemul imunitar poate învăța să le lupte. Cu toate acestea, această abordare este complet nouă.

Ar proteja un vaccin oamenii de toate vârstele?

Acesta va avea, aproape inevitabil, mai puțin succes la persoanele în vârstă, deoarece sistemul lor imunitar nu răspunde la fel de bine la imunizare. Se poate vedea acest lucru la vaccinul anual de gripă.

Acest lucru ar putea fi depășit fie oferind mai multe doze, fie administrându-l alături de o substanță chimică (numită adjuvant) care dă sistemului imunitar un impuls.

Cine ar primi vaccinul?

Dacă se dezvoltă un vaccin, va exista o ofertă limitată, cel puțin inițial, deci va fi important să se acorde prioritate.

Lucrătorii în asistența medicală care vin în contact cu pacienții cu Covid-19 ar fi pe primul loc. Boala este cel mai mortală la persoanele în vârstă, astfel încât acestea ar fi o prioritate dacă vaccinul ar fi eficient în această grupă de vârstă.

Marea Britanie a spus, de asemenea, că ar putea avea prioritate alte persoane considerate a fi expuse unui risc ridicat - care ar putea include cele cu anumite comorbidități sau care fac parte din anumite etnii.