Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford "declanșează răspunsul imunitar"

vaccin_coronavirus.jpg

Vaccin Coronavirus
Tetsarea vaccinului pe 1077 de persoane a dat rezultate încurajatoare
Sursa imaginii: 
AP

Un vaccin contra coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur și declanșează un răspuns imun. Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea curând să se știe dacă este suficient pentru a oferi protecție și sunt în curs de desfășurare studii mai mari.

Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că injecția a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva Coronavirus. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Vaccinul este dezvoltat cu o rapiditate fără precedent și este produs dintr-un virus conceput genetic care determină răceala comună în cimpanzei.

Acesta a fost puternic modificat astfel încât nu poate provoca infecții la oameni și, de asemenea, pentru "a semăna" mai mult cu Coronavirus.

Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru "proteina cu țepi” a Coronavirus - instrumentul esențial pe care îl folosește virusul pentru a invada celulele umane - la vaccinul pe care îl dezvoltau.

Aceasta înseamnă că vaccinul seamănă cu Coronavirus și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.

Ce sunt anticorpii și celulele T?

O mare parte din accentul pus pe Coronavirus s-a referit până acum la anticorpi, dar aceștia sunt doar o parte a apărării imunitare.


Vaccin Oxford
Vaccinul a declanșat o reacție imunitară la marea majoritate a pacienților
Sursa imaginii: 
Universitatea Oxford

Anticorpii sunt proteine ​​mici produse de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor. Anticorpii neutralizanți pot dezactiva Coronavirus.

Celulele T, un tip de celule albe din sânge, ajută la coordonarea sistemului imunitar și sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă.

Aproape toate vaccinurile eficiente induc atât un anticorp cât și un răspuns al celulelor T.

Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare, iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile.

Studiul nu a durat suficient de mult pentru a înțelege cât timp pot dura acestea, a arătat studiul din revista științifică Lancet.

"Suntem foarte mulțumiți de rezultatele publicate astăzi, deoarece vedem atât neutralizarea anticorpilor, cât și celulele T.", a declarat la BBC prof. Andrew Pollard, de la grupul de cercetare din Oxford.

"Sunt extrem de promițătoare și credem tipul de răspuns care poate fi asociat cu protecția", a adăugat el.

"Dar întrebarea cheie pe care toată lumea vrea să o știe este că funcționează vaccinul, oferă protecție ... și suntem într-un joc de așteptare” a mai spus prof. Pollard.

Studiul a arătat că 90% dintre voluntarii injectați au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar 10 persoane au primit două doze și toate au produs anticorpi neutralizanți.

"Nu știm nivelul necesar pentru protecție, dar putem maximiza răspunsurile cu o a doua doză”, a mai spus prof. Pollard.

Program global

Universitatea Oxford și concernul farmaceutic AstraZeneca colaborează cu parteneri clinici din întreaga lume, ca parte a unui program global pentru testarea vaccinului Oxford.


AstraZeneca
Concernul farmaceutic AstraZeneca s-a angajat să producă vaccinul în masă dacă acesta va fi omologat
Sursa imaginii: 
Reuters

Programul global este alcătuit dintr-un studiu de fază III în SUA, care are 30.000 de voluntari, un studiu pediatric, precum și studii de fază III în țări cu venituri mici și mijlocii, inclusiv Brazilia și Africa de Sud, care sunt deja în curs.

AstraZeneca rămâne decisă să-și îndeplinească angajamentul pentru accesul larg și echitabil la vaccin, în cazul în care studiile clinice în stadiul tardiv se dovedesc de succes.

Până în prezent, angajamentele de furnizare a peste 2 miliarde de doze de vaccin au fost convenite cu Marea Britanie, SUA, Alianța Vaccinurilor Inclusive din Europa (IVA), Coaliția pentru Prepararea Epidemiei (CEPI), Alianța pentru Vaccine Gavi și Institutul Seric din India.

"Rezultatele de astăzi sunt extrem de încurajatoare, aducându-ne cu un pas mai aproape de a găsi un vaccin de succes care să protejeze milioane de oameni în Marea Britanie și în întreaga lume. Susținut de investiții guvernamentale de 84 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului, agilitatea și rapiditatea cu care Universitatea Oxford lucrează este de excepție. Sunt foarte mândru de ceea ce au obținut până acum.", a declarat ministrul britanic pentru afaceri, Alok Sharma.