Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NASA a lansat roverul Perseverance cu misiunea de a căuta viață pe Marte

50163611512_570c85f8a7_k.jpg

Sursa imaginii: 
nasa.gov

Cursa către Marte va dura 7 luni. Misiunea roverului Perseverance este de a căuta urme de viaţă pe Planeta Roşie.

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor.

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, la 18 februarie 2021.


Jezero Crater
Sursa imaginii: 
nasa.gov

 
Dacă totul va merge bine, roverul va fi activ cel puţin 1 an la suprafaţa lui Marte (adică aproape doi ani pe Terra), explorând o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater. În acest loc se află şi albia unui străvechi lac marţian ce avea dimensiunile apropiate de Lacul Tahoe, aflat la graniţa dintre California şi Nevada. Această fostă deltă este considerată unul dintre cele mai potrivite locaţii pentru a căuta eventualele urme ale vieţii pe Marte.

Oamenii de ştiinţă spun că există o mare şansă ca în rocile care s-au format în acest mediu să poată fi găsite dovezi de activitate microbiană trecută, în cazul în care a existat pe această planetă, transmite BBC preluat de News.ro.

Spre deosebire de cele patru rovere anterioare pe care NASA le-a trimis spre Marte, noua maşinărie este echipată pentru a detecta imediat viaţă - fie actuală, fie în formă fosilizată.

Orice dovadă va fi întâmpinată, de unii, cu scepticism, din acest motiv cercetătorii vor să aducă pe Pământ tot ceea ce găseşte roverul, pentru a putea face analize aprofundate.

Perseverance va stoca cele mai interesante roci în mici tuburi. Mai multe misiuni vor fi lansate în acest deceniu pentru a încerca să recupereze aceste probe. Reţeaua de misiuni „Mars Sample Return” va fi lansată în 2026 în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană.

Odată cu Perseverance a fost lansat şi Ingenuity, un elicopter cu ajutorul căruia NASA vrea să demonstreze că se poate zbura în aerul rarefiat. Elicopterul este foarte uşor, are greutatea de 1,8 kilograme.

Cel mai recent, în 2012, NASA a trimis roverul Curiosity pe Marte, însă agenţia nu a aflat nici atunci dacă a existat vreodată viaţă pe planetă.