
Ştiinţă
O nouă specie de lemur descoperită în Madagascar
lemur.png

Microcebus jonahi sau „lemurul-șoarece al lui Jonah” este numit în onoarea profesorului primatolog malgaș Jonah Ratsimbazafy. Acesta și-a dedicat viața conservării lemurilor din Madagascar.
Jurnalul American de Primatologie a anunțat descoperirea la 27 iulie, cu detalii științifice despre acest nou lemur malgaș. „Lemurul-șoarece al lui Jonah” are urechile mici și ochii mari, specifici speciei; ceea ce îi deosebește este dunga albă dintre ochi. Au blana scurtă și densă, burta „albă cu nuanțe ușor gălbui” și spatele maroniu. „Pe mâini și pe picioare au puțin păr, alb-cenușiu.”
Cântărește aproximativ 60 de grame, având lungimea corpului de aproximativ 13 cm, iar coada lui măsoară tot aproximativ 13 cm. Microcebus jonahi s-ar putea să nu arate foarte diferit de alți lemuri, dar profesorul Jonah Ratsimbazafy a spus că principala diferență constă în modelul genetic.
Chiar dacă existența „lemurului-șoarece al lui Jonah” a fost anunțată oficial în urmă cu câteva zile, în revista științifică, acesta a fost descoperit încă din 2009, de echipa de la Primate Study and Research Group (GERP), condusă de profesorul Ratsimbazafy.
S-a întâmplat în timpul unei excursii pe teren în Mananara Nord National Park, pe coasta de nord-est a Madagascarului, în apropiere de Cap Masoala. Au fost necesari peste zece ani pentru a aduce dovezi științifice conform cărora lemurul observat este într-adevăr o specie nouă.
„Nu putem, în timp ce efectuăm o cercetare științifică, să ne bazăm dovezile doar pe două sau trei exemplare”, a declarat profesorul Ratsimbazafy, corespondentului RFI, Sarah Tetaud.
Echipa de cercetători din Madagascar a colectat date de la o serie de lemuri-șoareci, inclusiv probe de sânge și țesut.
„Am urmărit cercetările filogenetice, pe lângă cele genetice, pentru a înțelege mai bine genealogia acestui lemur. Așa am reușit să arătăm că Microcebus jonahi era o specie complet nouă ”, a adăugat profesorul Ratsimbazafy.
Primatologul este totuși foarte preocupat de soarta noului lemur. Deși sunt destul de răspândiți pe toată insula, lemurii-șoareci își pierd habitatul din cauza defrișărilor și vânătorilor.
Conform evaluării din 2020 a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), 33 de specii de lemuri sunt în mare pericol (la un pas de dispariție), 103 din cele 107 specii supraviețuitoare fiind amenințate cu dispariția.
„Treisprezece specii de lemuri au fost plasate în categoria de risc, ca urmare a intensificării presiunilor umane”, a scris IUCN, în iulie, în lista actualizată a speciilor amenințate.
Profesorul Ratsimbazafy a declarat pentru RFI că dacă în prezent se găsesc lemuri Microcebus jonahi într-un parc național, nu înseamnă neapărat că vor fi protejați.
El a spus că lemurii au fost găsiți într-un sit degradat dintr-o pădure tropicală. „Această pădure nu este habitatul ideal pentru lemuri, deoarece există așezări umane în apropiere”.
„La ce folosește descoperirea unei noi specii astăzi dacă ea va dispărea mâine?”, a adăugat el. „Trebuie să facem mai multe cercetări. Așa am reușit să descoperim această comoară. Dar ea este deja în pericol”.
Profesorul Ratsimbazafy se bazează acum pe proiectele ulterioare de conștientizare și conservare cu populația locală pentru a asigura o mai bună protecție a lemurilor.
Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr