Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperire remarcabilă a cercetătorilor francezi: Test respirator cu rezultat imediat

testare_covid.png

Noul aparat de testare în funcțiune la spitalul din Lyon
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

O echipă de cercetători de la un spital din Lyon a descoperit o nouă metodă de testare pentru determinarea infecției cu coronavirus. Este vorba despre un aparat care testează respirația și determină instantaneu prezența coronavirusului. Descoperirea ar putea deschide o nouă etapă, dincolo de actualele prelevări de secreții ale gâtului și nasului.

S-ar putea să fie prea devreme pentru a spune dacă acest test al respirației pentru Covid-19 va fi un pas important în eforturile Franței de a combate pandemia, dar pentru cercetători, este un pas în direcția potrivită.

„Suntem destul de siguri că suntem pe drumul cel bun”, a declarat pentru Reuters Christian George, directorul Centrului Național de Cercetări Științifice (CNRS) de la spitalul la Croix-Rousse din Lyon.

„În urmă cu două luni, știam  foarte puține despre această boală, dar acum începem să obținem informații care devin mai clare pe zi ce trece”, a menționat el.

Aceste informații sunt furnizate de un dispozitiv asemănător cu alcoolscopul: o mașinărie gri, de dimensiunea unui frigider, care identifică compușii chimici din aerul expirat.

Acesta este testat în prezent pe pacienții de la spitalul la Croix-Rousse.

 

Mai rămân de parcurs câteva etape

Pacienții sunt rugați să sufle într-un tub și, în câteva secunde, li se spune dacă au Covid-19 sau nu.

George și echipa sa au testat zeci de oameni în ultimele trei luni, doar 20 aveau virusul.

Spre deosebire de inconfortabilele teste PCR standard (reacția în lanț a polimerazei), noul  test respirator este non-invaziv și oferă un rezultat imediat.

Unii observatori au spus că este timpul să se acorde atenție aerului pe care îl respirăm, o variabilă importantă în ceea ce rămâne o pandemie respiratorie.

Există încă câteva obstacole care trebuie parcurse înainte ca acest test să poată fi pus la dispoziția publicului.

 

O nouă eră

Pe primul loc, este costul. Actuala mașinărie, care intră în cea de-a doua fază de probă, este prea scumpă pentru a fi folosită pe scară largă, spun experții, care se vor baza pe modele mai ieftine în continuare.

Pe locul doi, este disponibilitatea. Este puțin probabil ca acest dispozitiv să fie gata până la sfârșitul anului, prea târziu dacă va exista un al doilea val de infectare în Franța.

O altă dificultate este siguranța că respiratorul testează în mod specific Covid-19 și nu orice boală respiratorie.

„Rămânem precauți”, a spus George de la CNRS, care spune însă că această nouă metodă de testare ar putea marca o „nouă eră în diagnosticarea medicală”.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr