Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS reacționează cu prudență la anunțul Rusiei privind vaccinul Sputnik V împotriva noului coronavirus

vaccine-5439120_1280.jpg

OMS reacționează cu prudență la anunțul Rusiei privind vaccinul Sputnik V împotriva noului coronavirus.
OMS reacționează cu prudență la anunțul Rusiei privind vaccinul Sputnik V împotriva noului coronavirus.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii reacţionează cu prudenţă la anunţul Rusiei privind realizarea unui vaccin anti-Covid-19. În timp ce Rusia susține că  "mai mult de un miliard de doze" de Sputnik V au fost comandate de 20 de ţări străine, OMS atrage atenția că "precalificarea" şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri "riguroase", informează AFP, citată de News.ro. 

"Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea "primului vaccin" contra noului coronavirus. 

Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, "OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate", a insistat el. 

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat. 

Săptămâna trecută, OMS s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului, amintind că orice produs farmaceutic trebuie "să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate" şi "nu a văzut nimic oficial". 

Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.  

Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1. 

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra noului coronavirus, asigurând că va oferi "imunitate durabilă" şi că una dintre fetele sale şi l-a injectat. 

Vaccinul contra coronavirusului dezvoltat de Rusia a fost botezat "Sputnik V", după satelitul sovietic, prima navă spaţială care a orbitat în jurul Pământului, a anunţat directorul fondului suveran rus RDIF.

"Mai mult de un miliard de doze" au fost comandate de 20 de ţări străine, a afirmat patronul acestui fond Kirill Dmitriev, precizând că faza 3 a testelor va începe miercuri. 

Fondul suveran a precizat că producţia în masă va începe în septembrie.