Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierderea mirosului după Covid este diferită față de guturaiul obișnuit

miros_covid.jpg

Pierdere de miros Covid
Pierderea de miros cauzată de Covid este foarte specifică
Sursa imaginii: 
https://medicalxpress.com/

Pierderea mirosului care poate însoți Covid este unică și diferită de cea care însoțește răceala sau gripă ordinară, spun cercetătorii europeni care au studiat experiențele pacienților. Când pacienții cu Covid-19 au pierderi de miros, aceasta tinde să fie bruscă și severă, explică o analiză BBC.

Majoritatea persoanelor simptomatice cu Coronavirus încă pot respira liber și un alt lucru care îi diferențiază este pierderea gustului "adevărat”.

Nu este faptul că gustul lor este oarecum afectat, deoarece simțul mirosului lor este anihilat, spun cercetătorii în revista de rinologie (Rhinology). Pacienții cu Coronavirus cu pierdere de gust nu pot diferenția între amar sau dulce.

Experții bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că virusul atacă celulele nervoase implicate direct cu mirosul și senzația gustului.

Cercetătorul principal, Prof Carl Philpott, de la Universitatea East Anglia, a efectuat teste de miros și gust pe 30 de voluntari: 10 cu Covid-19, 10 cu răceli severe și 10 persoane sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă.

Citește și: Covid lung - diagnostic, simptome, tratament - un pneumolog explică

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la cei cu Covid-19 care au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au fost deloc în stare să discearnă gusturile amare sau dulci.

Prof. Philpott, care lucrează cu organizația de caritate Fifth Sense, care a fost înființată pentru a ajuta persoanele cu tulburări de miros și gust, a spus: "Se pare că există caracteristici distincte care diferențiază Coronavirusul de alte virusuri respiratorii."

"Acest lucru este foarte interesant, deoarece înseamnă că testele de miros și gust pot fi utilizate pentru a discrimina între pacienții cu Covid-19 și persoanele cu o gripă sau gripă obișnuită".

El a spus că oamenii își pot face propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr.

Prof. Philpott a subliniat că testele diagnostice ale gâtului și nasului sunt în continuare esențiale dacă cineva crede că ar putea avea Coronavirus.

Simțurile mirosului și gustului revin în câteva săptămâni la majoritatea oamenilor care se vindecă de Covid, a adăugat el.

Terapii administrate pe nas

Prof. Andrew Lane, expert în probleme de nas și sinus la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a studiat probe de țesut din partea din spate a nasului pentru a înțelege cum poate cauza Coronavirusul pierderea mirosului și a publicat concluziile în European respiratory journal.

El și echipa sa au identificat niveluri extrem de ridicate ale unei enzime care era prezentă numai în zona nasului responsabilă de miros.

Coronavirus pătrunde prin nas
Nasul este una dintre principalele porți de intrare a Coronavirus în organism

Această enzimă, numită ACE-2 (enzima II de conversie a angiotensinei), este bănuită a fi "punctul de intrare” care permite Coronavirusului să intre în celulele corpului și să provoace o infecție.

Nasul este unul dintre locurile prin care Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, intră în organism.

"Acum facem experimente suplimentare în laborator pentru a vedea dacă virusul folosește într-adevăr aceste celule pentru a accesa și a infecta organismul." a spus prof Lane.

"Dacă acest lucru se confirmă, este posibil să putem aborda infecția cu terapii antivirale administrate direct pe nas”. a adăugat el.

 

Citește și:  Cel mai nou bilanț al pandemiei de coronavirus, valabil pentru ultimele 24 de ore.