Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Testul "ar putea să detecteze și virusul mort"

text_coronavirus.jpg

Test Coronavirus
Testul Coronavirus ar putea detecta și viruși SARS-COV-2 care nu mai sunt activi
Sursa imaginii: 
Getty Images

Oamenii de știință britanici avertizează că testul de depistare a Coronavirus ar putea să dea rezultate fals pozitive și astfel numărul real ar cazurilor ar putea fi supra-estimat. Aceasta vine pe fondul sporirii numărului de infectați în ultimele două luni. 

În perioada 10-16 august 2020, depistarea cazurilor Covid-19 în Anglia a crescut la 6418, față de 5763 cu o săptămână înainte, arată raportul de supraveghere al Public Health England. Acest lucru se potrivește cu tendința mai generală de creștere constantă a cazurilor de la începutul lui iulie

Dar este acest al doilea val atât de temut? Experții sunt tot mai îngrijorați de faptul că aceste cifre principale nu oferă o imagine clară a ceea ce se întâmplă cu adevărat în pandemie - sau a modului în care ar trebui să răspundem, cum ar fi carantinele locale.

O problemă în încercarea de a interpreta numărul de cazuri detectate este că nu există o definiție stabilită a unui caz de Coronavirus. În acest moment, se pare că un rezultat pozitiv al reacției în lanț a polimerazei (PCR) este singurul criteriu necesar pentru ca un caz să fie recunoscut.

"În orice altă boală avem o specificație clar definită, care ar implica de obicei semne, simptome și un rezultat al testului”, spune Carl Heneghan, director al Centrului pentru medicină bazată pe dovezi de la Universitatea din Oxford și editorul publicației de specialitate BMJ.

"Ne aflăm într-o lume a biotehnologiei în care normele raționamentului sunt total schimbate. Un test PCR nu este egal cu Covid-19; nu ar trebui, dar în unele definiții da.", spune el.

Prof Heneghan este cel care a detectat anomaliile la înregistrarea deceselor de Covid-19 și ca urmare numărul deceselor cauzate de această boală a fost redus de la 46000 la 41000. 

El spun că este greu să comparăm cifrele privind cazurile de-a lungul timpului, deoarece modul în care definim un caz pare să se fi schimbat, trecând de la persoanele cu simptome care au testat apoi pozitiv la un rezultat pozitiv PCR, indiferent de simptome.

Detectarea cazurilor asimptomatice

"În timp ce numărul cazurilor detectate crește, nu este același lucru cu creșterea cazurilor”, spune prof Heneghan.

Carl Heneghan
Carl Heneghan este editorul publicației de specialitate BMJ
Sursa imaginii: 

Cel mai recent sondaj de infecție realizat de Office for National Statistics (ONS) - 21 august - a arătat că rata incidenței pentru Anglia s-a redus, la fel ca și procentul de persoane care au fost pozitive pentru covid-19.  "Se află în fundal, circulă la niveluri scăzute; majoritatea oamenilor care o au sunt asimptomatici. ” explică prof Heneghan.

O altă problemă cu dependența de testarea PCR în izolare pentru a defini un caz Covid-19 este că, datorită sensibilității testului, poate prelua un singur fir de ARN viral - dar acest lucru nu echivalează neapărat cu o persoană infectată sau infecțioasă. .

"Dacă intrați într-o populație comunitară, veți prelua mai mult ARN SARS-CoV-2. Mulți dintre acești oameni ar fi putut avea o infecție activă în urmă cu câteva săptămâni și încă poartă ARN-ul în tampoanele nazale: s-ar putea să nu fie de fapt virusul viu pe care îl detectați. ”, spune prof Heneghan.

Cea mai importantă măsură ar trebui să fie impactul bolii, adaugă prof Heneghan. Este important să știm, spune el, dacă creșterea numărului de cazuri detectate se datorează mai multor persoane care se prezintă în sistemul de sănătate cu simptome, deoarece acestea sunt cazurile care afectează internările în spitale.

De fapt, în timp ce numărul cazurilor detectate a crescut, s-au văzut puține schimbări la numărul de internări în spitale. Atât tabloul de bord Covid-19 al guvernului, cât și rapoartele săptămânale arată că interbările și decesele au rămas stabile și ar putea fi chiar ușor mai scăzute.

Detectarea cazurilor la tineri

Pe lângă detectarea sporită a cazurilor asimptomatice, o altă explicație posibilă pentru internările în spital care nu corelează cu creșterea cazurilor ar putea fi o creștere a numărului de cazuri detectate la persoanele mai tinere: o populație mai sănătoasă.

Tineri Coronavirus
Tinerii reprezintă categoria cu cea mai mare creștere a testelor pozitive în ultimele două luni
Sursa imaginii: 
Sky News

Vârsta este un factor al riscului de a dezvolta boli grave și o vârstă de peste 70 de ani este suficient pentru a include pe cineva în categoria de risc moderat a NHS. Cifrele recente arată că cele mai mari rate de noi cazuri detectate s-au situat în grupa de vârstă 15-44 ani. 

Iar persoanele mai tinere sunt mai predispuse să meargă în vacanțe în străinătate în acest moment și este mai puțin probabil ca ele să aibă nevoie de internare în spital.

Utilizarea datelor de testare pentru a direcționa carantinele locale nu este utilă, susține prof Heneghan.

"Testarea există pentru a conduce strategia de testare și urmărire”, spune el. "Dar ceea ce pare să se întâmple este că, de îndată ce vedem un focar, tinde să existe panică și reacții excesive. Aceasta este o problemă uriașă, deoarece politicienii funcționează într-un mod care nu este bazat pe dovezi atunci când vine vorba de intervenții non-medicamentoase.”, adaugă prof Heneghan.