Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Testarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă din cauza unei reacții adverse

coronavirus-4947692_1280.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental  împotriva COVID-19, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după apariţia unei boli neexplicate la un participant. Imediat acțiunile AstraZeneca au căzut pe burse cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat.

Studiile clinice finale pentru un vaccin coronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.

Speranţele au fost mari că vaccinul ar putea fi unul dintre primele care vor apărea pe piaţă, după testarea cu succes a fazelor 1 şi 2. În faza 3 de testare, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Dar după ce unul dintre participanţi s-a îmbolnăvit, testările din toate ţările au fost oprite. 

AstraZeneca spune că a oprit din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului și că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puțin afectat.

Aceasta este a doua oară când procesul de testare a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Oxford este suspendat.

Se aşteaptă ca procesul de testare să fie reluat în câteva zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că la nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.

Un studiu publicat la începutul toamnei arată că 74% din populaţia globului ar vrea să se vaccineze pentru Covid. Experţii sunt îngrijoraţi pentru că 25% dintre oameni nu ar face vaccinul. Detalii AICI.