Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un urs de peşteră din Epoca de Gheaţă, descoperit perfect conservat în Siberia

urs_de_pestera.jpg

Sursa imaginii: 
The Siberian Times

Fosila a fost găsită de crescători de reni ruși dintr-un arhipelag arctic, iar cercetătorii ar putea extrage ADN viabil pentru clonarea acestei specii, dispărută acum 40.000 de ani, informează DPA.

Ursul de peșteră este un exemplar adult, despre care se consideră că ar fi trăit într-o perioadă cuprinsă între 22.000 şi 39.500 de ani în urmă.

A fost descoperit în Insulele Liahovski, între Marea Laptev şi Marea Siberiană Orientală, anunță Universitatea Federală de Nord-Est din Iakuţk, într-un comunicat oficial.

''Este complet conservat, cu toate organele la locul lor, chiar şi nasul. Până acum, au mai fost găsite doar cranii sau oase'', a precizat cercetătoarea Lena Grigorieva, din cadrul universității din Iakuțk.

„Ursus spelaeus'' - denumirea științifică a ursului de peşteră, este o specie sau o subspecie preistorică de pe teritoriul Eurasiei, care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani, probabil, fiindcă nu s-a adaptat schimbărilor climatice.

Aceste modificări ale climei, accentuate și în ultimele decenii, au dus la o topire accentuată a permafrostului, scoţând la iveală o serie de descoperiri preistorice spectaculoase.

„Acești ultimi ani au adus descoperiri importante - mamuţi, rinoceri lânoşi, un mânz din Epoca de Gheaţă, mai mulţi pui de câine şi pui ai unor lei de peşteră - odată cu topirea permafrostului în Siberia'', a mai precizat universitatea siberiană

Există însă grupuri de cercetători care consideră că topirea rapidă a permafrostuui și a calotei glaciare, ar putea aduce la suprafață și viruși conservați de zeci sau sute de mii de ani, care pot fi periculoși pentru oameni, fiindcă nu sunt adaptați la mediul actual și se pot manifesta incontrolabil.