Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scheletul unui T-Rex, scos la licitație cu până la 8 milioane de dolari

t-rex_stan.jpg

Image source: 
rfi.fr

Un schelet de Tyrannosaurus Rex, în vârstă de 67 de milioane de ani, numit „Stan", va fi scos la licitație de casa Christie’s luna viitoare și ar putea aduce între 6 și 8 milioane de dolari, conform CNBC. Fosila se va vinde dezasamblată, iar cumpărătorul trebuie să o refacă după schema originală.

Fostul uriaș dinozaur carnivor „Stan" este una dintre cele circa 50 de fosile de acest fel descoperite vreodată și a fost expus muți ani la Black Hills Institute of Geological Research, din Dakota de Sud.

Este și una dintre cele mai complete fosile de T-Rex găsite vreodată, cu 188 de oase și cu dinți de peste 11 centimetri lungime.

A fost deseori folosit ca model pentru figurine și reprezentări ale dinozaurului, făcând parte inclusiv din decorurile primei părți a seriei de filme „Jurassic Park", regizată de Steven Spielberg.

Scheletul a fost găsit în 1987, de paleontologul amator Stan Sacrison, de unde și numele fosilei, în Formația Hell Creek, parte a unei zone care se întinde din Dakota de Nord și Dakota de Sud până în Wyoming și Montana.

Inițial, a fost identificat greșit ca un Triceratops, dar în 1992 paleontologii institutului l-au recunoscut ca fiind T-Rex.

Experții paleontologi spun că T-Rex, care ar fi cântărit între 7 și 8 tone la vârf, a a avut o viață dificilă și violentă. El a suferit o ruptură a gâtului, cu două dintre vertebre sudate între ele și o a treia imobilizată. De asemenea, avea craniul și în coastele străpunse.

Tranzacțiile cu fosile, meteoriți și alte trofee din zona științelor naturii au fost numeroase, dar un T-Tex este o raritate și ar putea atrage un public de ofertanți bogați din întreaga lume.

Recent, o altă fosilă de T-Rex vândută la licitație a fost „Sue”, găsită și în Dakota de Sud, care s-a vândut cu 8,36 milioane de dolari în 1997.

A fost achiziționată de un consorțiu care a inclus McDonald’s și Walt Disney World Resort și a donată Muzeului de Istorie Naturală din Chicago.

Acum, cumpărătorul lui „Stan" va primi toate cele 188 de oase și structura de sprijin, dar scheletul va trebui asamblat. Casa Christie’s a spus că acesta va putea lucra cu compania care a asamblat fosila, pentru a o demonta și a o reasambla în forma inițială.