Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Israel în carantină totală din cauza "zidului ideologic"

israel_carantina.jpg

Ultrareligioși și poliție în Israel
Evreii ultra-ortodocși au fost rezistenți la restricțiile impuse în Israel din cauza pandemiei de Coronavirus
Image source: 
Ariel Schalit/AP

În Israel intră în vigoare vineri carantina totală impusă din cauza celui de-al doilea val al pandemiei de Coronavirus care a ajuns la peste 5000 de noi cazuri la o populație de 9 milioane. Carantina coincide cu Anul Nou evreiesc, debutul unei luni de sărbători religioase.

Reporter: Israelul este țara cu cea mai ridicată rată de infectare cu Coronavirus din lume în raport cu populația, cum se explică această situație? O întrebare pe care i-am pus-o profesorului Jean Askenasy, reputat medic neurolog, originar din România.

Profesor Jean Askenasy: Israelul, conform clasicei formule de țară paradoxală, a avut în primele luni cel mai mic număr de morți și cel mai mic număr de infectați, alături de Noua Zeelandă, pentru ca astăzi să avem cel mai mare număr.

Situația la ora actuală este că suntem primii din lume care am declarat că închidem total țara, intrare-ieșire din țară, din orașe, din cartiere, de peste tot, pentru o perioadă de trei săptămâni, pentru a stăvili acest proces, așa am ajuns la performanțele de cea mai scăzută mortalitate și număr de infectați.

Greșeala a fost că în baza succesului realizat am trecut mult prea repede la deschiderea totală sub presiunea tragediei economice a celor trei săptămâni de stagnare totală.. Rezultatul a fost al doilea val în care avem cel mai mare număr de îmbolnăviri din lume, peste 5000 de infectați pe zi, o cifră care sperie.

Explicația epidemiologilor noștri este că dorința de a se întâlni, după perioada de izolare, numărul enorm de nunți amânate, în special în rândul populației arabe și a religioșilor evrei, care refuză să înțeleagă că pandemia poate împiedeca întâlnirile în templele de rugăciune adresate  Dumnezeului atotputernic, pot crește numărul bolnavilor, când opusul este crezul lor.

Ne aflăm în fața unui perete ideologic greu de înfrânt și din acest motiv am declarat din nou carantină pe întreaga țară pentru trei săptămâni,. Timp în care viața israelienilor se va desfășura numai în nucleul familial.

Neliniște, îngrijorare, frică

Reporter: Referindu-mă la specializarea dumneavoastră de neurolog, în aceste șase luni de pandemie Coronavirus, ce efecte a avut această pandemie asupra populației din punct de vedere neurologic?


Jean Askenasy
Jean Askenazy este un reputat neurolog de origine din România
Image source: 
Jean Askenasy

Jean Askenasy: Întrebați cu alte cuvinte: care este impactul asupra minții. Acuma, mintea, care în engleză este mind, în italiană este mente, care în germană este Geist, este produsul exclusiv al creierului. Creierul permite minții să cunoască în mod conștient mediul nostru înconjurător și trupul nostru. Ea ne-a adus la cunoștință existența virusului Covid-19, în luna decembrie 2019.

În primele două luni această cunoaștere, a provocat neliniște. În momentul în care s-a ajuns la patru luni de permanența acestei viroze, oamenii au transformat neliniștea în îngrijorare. După șase luni, îngrijorarea s-a transformat în frică. Ce înseamnă frica? Ea nu este o simplă senzație sau sentiment, frica este o stare biologică. Un cunoscut cercetător american Walter Bradford Cannon a descris fenomenul de fright and flight, adică ”luptă sau zbor” în sensul de a o lua la fugă.

Cum în fața acestei pandemii, acestei viroze, n-o putem zbughi la fugă că n-avem de ce, este nevoie să luptăm, dar cu cine deoarece inamicul este invizibil. Ne este frică de ceva ce nu vedem și nu știm de unde vine.

Această frică permanentă a fost explicată ingenios de Walter Bradford Cannon, care cu o metodă de lucru bazată pe studiul unei întălniri între un câine și o pisică, care nu se cunosc, a observat  bătăile de inimă crescute, dilatarea pupilelor și creșterea tensiunii împreună cu contractura mușchilor și pozițiile de luptă.

Căutănd cauzele biologice a extirpat pe rând pe rând glande interne și extirpând glandele supra-renale a observat că reacția deși persistă, majoritatea semnelor dispar. Deci a constatat că adrenalina este unul din motivele esențiale ale fricii.

De atunci poporul întrebuințează expresia “i-a crescut adrenalina” când un om devine înfricoșat sau furios. Din 1915 și până în 2020 s-au studiat în detaliu toate schimbările chimice și moleculare legate de frică.

Aș vrea să amintesc numai rolul endorfinelor, care sunt substanțe asemănătoare cu morfina, pe care noi le producem în corpul nostru, și care au rol în producerea și dispariția fricii din noi.

Frica de pandemie, permanentizată de portul măștii, izolarea de doi metri și regulile de spălare a mâinilor, a condus la reacții de genul sporirea poftei de mâncare, creșterea în greutate, tulburări de somn, coșmaruri, senzația de oprimare, de izolare, de tristețe, uneori depresii și gânduri de sinucidere.

Creierul înfricoșat de infectare și moarte, declanșează procese de apărare exagerate, furtuni de substanțe de apărare ”citochine” substanțe produse de corpul nostru, care secretate total disproporționat, dăunează grav corpului.

Astăzi a fost descris de Organizația Mondială a Sănătății că la fiecare cinci stări grave, una este provocată de șocul septic și trebuie tratată cu antibiotice. Deci aceste hiper-producții de apărare a corpului intern față de acest inamic invizibil, această lipsă de armonie de declanșare de apărare disproporționată necesarului este cea care omoară.

Reporter: Cum explicați ca neurolog existența negaționiștilor, a scepticilor, a conspiraționiștilor care spun că pandemia e falsă că acest virus nu există?

Jean Askenasy: Eu consider acest negaționism care apare la televiziune foarte prelucrat de către  televiziunea italiană și televiziunea americană, cu explicații de genul filmelor polițiste este foarte periculoasă pentru populație, o îndeamnă să nu respecte recomandările și o pune în pericol.

Aceste curente ahtiate după senzație pentru a se impune, sunt inconștienți de răul care-l provoacă.

Ideile sunt lipsite de logică și rațiune, conduc la ură și dezbinare, sentimente de ură la adresa chinezilor sau evreilor.

Este o reluare a teoriei conspirației mondiale a evreilor de către minți bolnave. Oamenii aceștia dăunează societății deoarece transferă gândurile pe piste greșite.

Ascultați interviul acordat de profesorul Jean Askenasy lui Petru Clej