Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Savanții moldoveni au reușit, în premieră, să secvențieze complet genomul SARS-CoV2

Republica Moldova se află pe locul șapte în Europa la numărul de infectări cu coronavirus, cu peste 11.500 de cazuri la un milion de locuitori. Această cifră este de două ori mai mare decât în România. Și atunci când ne referim la decesele provocate de coronavirus, R.Moldova înregistrează un număr mai mare, aflându-se pe poziția a 12-a în Europa, cu aproape 300 de cazuri, la un milion de locuitori. Între timp, savanții moldoveni anunță că au reușit, în premieră, să secvențieze complet genomul SARS-CoV2. Să spunem că, un nou record a fost înregistrat, miercuri, în R.Moldova. 786 de persoane s-au infectat, iar 14 au decedat din cauza Covid-19.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este prima instituție din R.Moldova care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID. Astfel, s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova. Savanții speră că vor reuși să găsească o cale în lupta cu coronavirus. Secvenţierea are un rol esențial pentru a aprecia gradul de mutaţie a virusului.

”Secvențierea genomică oferă o alternativă majoră de a putea cunoaște, pe de o parte, structura virusului.De a monitoriza evoluția virusului.Totodată, identificarea secvențelor ne permit de a vedea care a fost traseul, care a fost procesul de transmitere. Secvențierea are un rol important de a aprecia gradul de mutație”, susține academicianul, profesorul universitar, Stanislav Groppa.

Să spunem că, cercetătorii moldoveni au reușit să realizeze cercetarea împreună cu colegii de la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie/International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB).

În total, pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la ICGEB au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone geografice ale țării, dintre care 4 au fost secvențiate complet. 

Totodată, cercetătorii moldoveni îndeamnă populația să respecte cu strictețe măsurile sanitare, întrucât pericolul de infectare cu coronavirus este foarte mare. În plus, persoanele internate cu Covid, deseori fac forme grave ale bolii. 

Șefa Catedrei de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Angela Paraschiv, susține că, în alte țări, bărbații sunt mai afectați de Covid-19, în timp ce, în R.Moldova, femeile sunt cele care se îmbolnăvesc mai des. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până în prezent, în R.Moldova, 48.232 de oameni s-au infectat cu coronavirus. Peste cinci mii sunt cadre medicale, cei mai afectați fiind asistenții medicali, urmați de medici, personal auxiliar. Totodată,1244 de persoane au decedat din cauza Covid-19. 

În prezent, 564 de persoane se află în stare gravă, dintre care 35 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1382, stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

În total, 36.071 de persoane au fost tratate de Covid-19.

Între timp, Ministerul Sănătății atenționează că serviciul 112 este ținta apelurilor false și abuzive. Și asta în condițiile în care zilnic, sute de apeluri sunt recepționate din partea celor care se află în situații de risc. Mulți dintre cei care le cer ajutorul utilizează un limbaj dur, violent şi chiar jignitor. Specialiștii atenționează că aproximativ 60 la sută dintre apelurile la 112, sunt false, provocatoare sau non-urgenţe.

Zilnic, Serviciul 112 recepţionează, în medie, 7000 mii de apeluri. În prima jumătate a anului,  cele mai multe solicitări parvenite la 112, aproximativ 74 la sută, au fost gestionate de Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească, peste 20 la sută de poliţie, iar aproximativ 3 la sută de pompieri. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre premeiera savanților moldoveni care au reușit să secvențieze complet genomul SARS-CoV2