Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierderea mirosului și gustului - simptomele Covid "cele mai fiabile"

pierderea_mirosului.jpg

Pierdere de miros Covid
Pierderea simțului mirosului și a gustului - un simptom Covid mai puternic decât tusea sau febra
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pierderea simțului mirosului poate fi un indicator mai fiabil al Covid-19 decât tusea sau febra, sugerează cercetătorii britanici. Trebuie luat însă în considerare faptul că cei din eșantion au avut simptome ușoare. 

Un studiu realizat de University College London (UCL) pe 590 de persoane care și-au pierdut simțul mirosului sau gustului în prima jumătate a anului a constatat că 80% dintre ei aveau anticorpi Coronavirus. Dintre acei cu anticorpi, 40% nu au avut alte simptome.

Cu toate acestea, cercetarea a analizat doar persoanele cu simptome ușoare. Dovezi că pierderea mirosului și a gustului ar putea fi semne ale Coronavirus au început să apară din aprilie și au fost adăugate pe lista oficială a simptomelor la mijlocul lunii mai.

Ghidul actual afirmă că oricine are o pierdere a simțului mirosului sau gustului sau care își schimbă simțul mirosului sau gustului ar trebui să se autoizoleze și să solicite un test.

Dar autorul principal al studiului UCL, prof. Rachel Batterham, spune că tusea și febra sunt încă văzute de mulți ca fiind principalele simptome de care trebuie să țină cont.

Ea a recrutat voluntari între 23 aprilie și 14 mai, trimițând texte prin patru cabinete medicale la Londra, înscriindu-i pe cei care au raportat că și-au pierdut mirosul sau gustul în ultimele patru săptămâni.

Toți acești participanți au fost testați pentru anticorpi și patru din cinci au fost pozitivi, sugerând o infecție anterioară cu Covid-19.

Studiul a fost restricționat de faptul că toți participanții săi au avut simptome ușoare, inclusiv sau se limitează la pierderea mirosului sau a gustului, astfel încât este posibil să nu fie reprezentativi pentru toți pacienții cu Covid.

Diferența față de răceală

Însă concluziile sale subliniază importanța ca oamenii să caute orice schimbare a simțului mirosului sau gustului și să se autoizoleze dacă își dau seama că nu pot mirosi obiecte „de zi cu zi” precum parfum, pastă de dinți sau cafea, a spus prof. Batterham.

Rachel Batterham
Prof. Rachel Batterham de la University College Londra a condus acest studiu
Sursa imaginii: 
Twitter

Deși nu toți pacienții cu Coronavirus își vor pierde în mod necesar simțul mirosului, dacă vă pierdeți simțul mirosului, este foarte probabil să fie Covid, pare să sugereze această cercetare.

Lucrul care trebuie luat în considerare este pierderea mirosului fără a avea nasul blocat sau curgător, a explicat prof. Batterham.

Se crede că pierderea mirosului se întâmplă la Covid-19, deoarece virusul invadează celulele din partea din spate a nasului, gâtului și pe limbă.

Acest lucru este distinct de experiența de a avea o răceală în care mirosul și gustul ar putea fi modificate, deoarece căile respiratorii ale unei persoane sunt blocate.

Cercetătorii King's College din Londra, care conduc aplicația Covid Symptom Study, au estimat anterior că 60% dintre persoanele cu Coronavirus și-au pierdut simțul mirosului sau gustului.