Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se formează materia? Noul accelerator de particule francez ar putea aduce noi explicații

accelerator_bun.png

Dr. Navin Alahari, directorul complexului nuclear GANIL din Caen, Franța
Sursa imaginii: 
© Dhananjay Khadilkar / rfi.fr

Noul accelerator de particule de la complexul GANIL (Large Heavy Ion Accelerator), situat la periferia orașului francez Caen, va oferi noi perspective în domeniul fizicii nucleare și al cercetării aplicate.

Numit SPIRAL 2, acceleratorul de particule francez ar urma să îmbunătățească capacitatea de înțelegere a modului în care se formează materia și, de asemenea, să ajute la dezvoltarea de noi aplicații în domeniul medicinei și materialelor.

Potrivit dr. Navin Alahari, directorul GANIL, noul accelerator liniar va putea accelera ioni ușori precum protonii și deuteronii și, de asemenea, ioni grei, inclusiv nichel, la intensități de până la sute de ori mai mari decât cele disponibile în prezent în cei cinci ciclotroni instalați în acest complex.

 „Va produce fascicule intense, permițându-ne să facem experimente care nu se pot face în altă parte.

 De exemplu, fasciculele intense de neutroni ne vor permite să efectuăm experimente pentru a înțelege fisiunea și, de asemenea,  știința materialelor”, a spus el.

 Alahari a adăugat că, folosind ioni grei, oamenii de știință vor putea produce noi izotopi și nuclee grele. „Aceste nuclee exotice ne vor ajuta să căutăm noi semnale care să ne ofere o mai bună înțelegere a interacțiunilor nucleare și să ne ajute să descoperim noi efecte, cum ar fi nucleele halo, care nu există pe planeta noastră”.

Înțelegerea interacțiunilor nucleare este importantă deoarece modul în care se formează nucleele atomice determină modul în care materia se organizează.

Situat la 9 metri sub pământ, SPIRAL 2 este alcătuit din 26 de cavități acceleratoare, amplasate în 19 module lichide de heliu care mențin o temperatură de 4° Kelvin sau - 269° Celsius.

 În afară de utilizarea sa în cercetarea fundamentală, această mașinărie impresionantă va fi utilizată și pentru dezvoltarea de noi reacții pentru a optimiza producția de marcatori radioizotopici folosiți în imagistica medicală.

Celelalte acceleratoare ale GANIL au de asemenea utilizări importante. „Iradiem circuitele electronice utilizate de Agenția Spațială Europeană pentru a studia deteriorarea radiației de pe circuite,  pentru a imita radiația din spațiu și a o corecta astfel încât ea să dureze mai mult în spațiu ”, a spus el.

GANIL, care a început să funcționeze în 1983 și este condus în comun de Centrul francez de cercetare științifică (CNRS) și Comisia pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA), este una dintre cele cinci instalații majore din lume în care sunt sintetizate și studiate nucleele grele și exotice.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr