Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus poate subzista până la nouă ore pe pielea umană

maini_coronavirus.jpg

Coronavirus pe mâini
Coronavirus poate supraviețui pe piele până la nouă ore, de cinci ori mai mult decât virusul gripei
Sursa imaginii: 
Shutterstock

Noul Coronavirus poate rămâne pe pielea umană mult mai mult timp decât poate virusul gripal, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Japonia, scrie site-ul Live Science.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a rămas viabil pe probe de piele umană timp de aproximativ nouă ore, potrivit studiului. În schimb, o tulpină a virusului gripal A (IAV) a rămas viabilă pe pielea umană timp de aproximativ două ore.

Dar ambii viruși de pe piele au fost rapid dezactivați cu dezinfectant pentru mâini. Descoperirile subliniază importanța spălării mâinilor sau a utilizării produsului de dezinfectare pentru a preveni răspândirea COVID-19.

"Acest studiu arată că SARS-CoV-2 poate avea un risc mai mare de transmitere a contactului [adică transmiterea din contact direct] decât IAV, deoarece primul este mult mai stabil pe pielea umană [decât cel din urmă]”, au scris autorii în lucrarea lor, care a fost publicată online pe 3 octombrie în revista Clinical Infectious Diseases

Aceste constatări susțin ipoteza ca o igienă corespunzătoare a mâinilor este importantă pentru prevenirea raspândirii SARS-CoV-2.

Mai devreme în cursul pandemiei, cercetătorii din SUA au analizat cât de mult ar putea dura SARS-CoV-2 pe suprafețe și au constatat că a rămas viabil pe suprafețe de cupru până la patru ore, pe carton până la 24 de ore și pe plastic și oțel inoxidabil până la până la 72 de ore, cum a relatat anterior Live Science.

Cu toate acestea, din motive etice, examinarea cât poate dura virusul pe pielea umană este mai complicată - nu se pot pune probe ale unui virus potențial letal pe mâinile oamenilor.

Importanță spălării mâinilor

Pentru noul studiu, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Prefecturală din Kyoto din Japonia, au creat un model de piele folosind probe de piele umană obținute din autopsii.

Spălarea mâinilor
Virușii au fost inactivați pe piele la 15 secunde după utilizarea dezinfectantului pentru mâini care conținea 80% etanol.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Probele au fost colectate la aproximativ o zi după moarte. Autorii remarcă faptul că, chiar și la 24 de ore după moarte, pielea umană poate fi încă folosită pentru grefele de piele, ceea ce înseamnă că își păstrează o mare parte din funcție pentru un timp după moarte. Astfel, probele colectate ar putea fi un model potrivit pentru pielea umană, au argumentat autorii.

Folosind modelul lor, autorii au descoperit că SARS-CoV-2 a supraviețuit pe probele de piele umană timp de 9,04 ore, comparativ cu 1,82 ore pentru virusul gripal A. Când aceste virusuri au fost amestecate cu mucus, pentru a imita eliberarea particulelor virale într-o tuse sau strănut, SARS-CoV-2 a suzistat un timp și mai lung, aproximativ 11 ore.

Cu toate acestea, ambii viruși au fost inactivați pe piele la 15 secunde după utilizarea dezinfectantului pentru mâini care conținea 80% etanol.

"Igiena adecvată a mâinilor duce la inactivarea virală rapidă [a SARS-CoV-2] și poate reduce riscul ridicat de infecții prin contact”, au scris autorii.

Cercetătorii japonezi notează că studiul lor nu a luat în considerare "doza infecțioasă” de SARS-CoV-2 - cantitatea de particule de virus necesare pentru a da cuiva o infecție prin contactul cu pielea contaminată și, prin urmare, cercetările viitoare ar trebui să examineze și această chestiune.