Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Savantul maghiar care a primit Premiul Nobel pentru izolarea vitaminei C...din ardei iuți

szent_gyorgyi.jpg

Albert Szent-Gyorgy în anul 1950
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În data de 22 octombrie 1986, în Statele Unite ale Americii, se stingea din viață unul dintre cei mai importanți savanți cu origini ardelene. Este vorba de Albert Szent-Gyorgy, a cărui familie își are rădăcinile în județul Mureș.

Albert Szent-Gyorgy s-a născut în 1893, în Budapesta. Tatăl său, Miklos Szent-Gyorgy, provenea dintr-o mică familie nobiliară protestantă din Târgu-Mureș. Mama sa, Jozefina, era sora unui profesor universitar de anatomie.

Albert Szent-Gyorgy și-a început studiile universitare medicale în 1911. Ajutat de unchiul său, a început să lucreze în domeniul cercetării științifice medicale. A fost nevoit să își întrerupă munca de cercetare în timpul Primului Război Mondial, când a fost înrolat ca medic militar în armata austro-ungară.

Dezgustat de război, s-a împușcat singur în braț. Considerat drept rănit de război, a fost retrimis la universitate, unde și-a finalizat studiile medicale. După război, a început o carieră de cercetător la Universitatea din Bratislava, apoi la Universitatea din Gröningen.

Și-a luat doctoratul la Universitatea Cambridge.

În 1930, s-a întors în Ungaria, unde a primit un post de profesor la Universitatea din Seghedin. Este vorba, de fapt, de Universitatea maghiară Franz Jozef din Cluj, refugiată în Ungaria după anul 1918.

 Acolo, Albert Szent-Gyorgy a izolat vitamina C. Pentru a o extrage, el a folosit ardei iuți drept materie primă. Descoperirea sa a fost recompensată cu Premiul Nobel în 1937. Albert Szent-Gyorgy a primit, o dată cu premiul, și o sumă consistentă de bani.

În 1940, el a donat acești bani Finlandei, care suferise agresiunea URSS și care lupta contra sovieticilor în Războiul de Iarnă.

Albert Szent-Gyorgy nu s-a opus doar comunismului, ci și nazismului. După ce guvernul maghiar de extrema dreaptă a început să îi persecute pe evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Albert Szent-Gyorgy și-a ajutat prietenii evrei să fugă din Ungaria.

În 1944, când devenise clar că puterile Axei vor pierde războiul, prim-ministrul maghiar, Miklos Kallay, l-a trimis la Istanbul pe Albert Szent-Gyorgy, sub pretextul unei conferințe științifice. În realitate, el a primit misiunea să negocieze cu Națiunile Unite ieșirea Ungariei din război.

Dictatorul german Adolf Hitler a aflat acest lucru, iar la întoarcerea la Budapesta, Albert Szent-Gyorgy a fost arestat de germanii care aduseseră la putere în Ungaria partidul nazist al Crucilor cu Săgeți.

A reușit să evadeze din arest. Drept urmare, Albert Szent-Gyorgy și-a petrecut anii 1944 și 1945 în diferite ascunzători, urmărit de Gestapo.

După război, a fost ales membru al Parlamentului din Budapesta. Însă a fost dezamăgit de instaurarea regimului comunist în Ungaria, iar în 1947 a reușit să emigreze în Statele Unite ale Americii.

A continuat să predea în diferite universități, însă a rămas și o voce importantă a societății civile. În 1967, a lansat un apel la nesupunere civică: i-a îndemnat pe americani să nu își mai plătească taxele, pentru a nu mai finanța războiul din Vietnam.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 22 octombrie 2020