Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cei care fac vaccinul antigripal ar putea avea șanse mai mari de a scăpa de COVID-19

vaccination-2722937_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Riscul de a ne îmbolnăvi de COVID-19 scade în cazul persoanelor care se vaccinează antigripal. Procentele variază între 30 și 40% susține Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume în domeniul imunologiei. El a subliniat însă că 40% nu este foarte mult și nu înseamnă că dacă ne vaccinăm antigripal suntem complet protejați.

Cei care fac vaccinul antigripal ar putea avea șanse mai mari de a scăpa de COVID-19. Asta arată un studiu al Universității Radboud din Olanda. Coordonatorul cercetării, profesorul Mihai Netea, a explicat la Digi24 că, din cei 10.000 de angajați ai spitalului universității Radboud, puțin peste jumătate (54%) s-au vaccinat anul trecut împotriva gripei. În rândurile acestora au fost cu 40% mai puține infecții cu SARS-COV-2 în primul val al pandemiei, în primăvară. Mihai Netea a subliniat însă că 40% nu este foarte mult și nu înseamnă că dacă ne vaccinăm antigripal suntem complet protejați.

"Am văzut că și în laborator, în timpul experimentelor, dacă celulele le expunem la antigripal, ele răspund mai bine împotriva coronavirusului. Toți cei care au indicație să ia vaccinul antigripal, trebuie să-l ia pentru că se protejează de grip, care este o boală la fel de gravă ca și coronavirusul. În plus față de aceasta, avem o șansă după părerea mea, în jur de 30-40%, de a face mai puțin și coronavirus, dacă am luat acest vaccin (n.r. vaccinul antigripal) față de cei care nu l-au luat. Nu înseamnă că cei care fac vaccinul antigripal nu trebuie să respecte regulile de distanțare socială, nu trebuie să poarte mască și așa mai departe. Sunt ceva mai protejați, deci întotdeauna e bine să fie acest lucru, dar trebuie respectate în continuare și restul regulilor", spune cercetătorul Mihai Netea.

Datele de la cea mai recentă raportare a GCS despre situaţia crizei COVID-19