Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolaus Copernic, regăsit după aproape 500 de ani

copernic_catedrala_frombork.jpg

Catedrala Frombork din Polonia, unde se află rămășițele pământești ale lui Nicolaus Copernic
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Pagina de istorie de astăzi povestește fabulosul parcurs al unei descoperiri arheologice, făcute în 2005, în Polonia. Atunci, arheologii polonezi au găsit în subsolul catedralei romano-catolice din Fromborg, osemintele unei persoane care s-a dovedit a fi nimeni altul decât fondatorul astronomiei moderne, Nicolaus Copernic.

Descoperirea arheologică din 2005 a început să își dezvăluie secretele de abia trei ani mai târziu, când o echipă multidisciplinară a reușit să stabilească, în urma unor teste ADN, că craniul și oase găsite în catedrala poloneză au aparținut, într-adevăr lui Nicolaus Copernic.

Mai întâi, a fost făcută o reconstrucție criminalistică. Aceasta a dezvăluit un cap de bărbat care semăna izbitor cu portretele existente ale lui Copernic. Reconstrucția arată un nas rupt și alte trăsături care seamănă cu un autoportret al lui Copernic, iar craniul poartă un semn tăiat deasupra ochiului stâng care corespunde cu o cicatrice prezentată în pictură.

Mai mult, craniul aparținea unui bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani - vârsta lui Copernic când a murit, în 1543.

Ca să aibă certitudinea că osemintele aparțineau chiar preotului și astronomului Nicolaus Copernic, oamenii de știință au extras ADN dintr-un dinte, pe care l-au comparat cu ADN-ul obșinut din firele de păr recuperate dintr-o carte pe care astronomul polonez din secolul al XVI-lea o deținea, care este păstrată la o bibliotecă a Universității Uppsala din Suedia.

Descoperirile au pus capăt secolelor de speculații cu privire la locul exact de odihnă al lui Copernic, ale cărui teorii au identificat Soarele, nu Pământul, ca fiind centrul universului.

Rămășițele sale pământești au fost înhumate 5 ani mai târziu după ce au fost descoperite, în 2010, tot în domul din Fromborg, după 467 ani de la moartea sa.

Craniul şi oasele membrelor inferioare, găsite cu ocazia săpăturilor, au fost aşezate sub unul dintre altarele catedralei.

Copernic nu a fost doar fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice.

După o muncă de 40 de ani, a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu și astfel a exercitat un puternic impact în mentalitatea  Evului Mediu. Astfel, Copernic a demonstrat că Pământul este o planetă ca toate celelalte.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 3 noiembrie 2020