Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Craniu vechi de 2 milioane de ani, dezgropat în Africa de Sud

craniu_vechi.png

Craniu vechi de 2 milioane de ani, dezgropat în Africa de Sud
Sursa imaginii: 
Trobe University, Melbourne, Australia

Cercetătorii australieni susțin că descoperirea unui craniu vechi de două milioane de ani, în Africa de Sud, ar putea furniza mai multe explicații cu privire la evoluția umană. 

 

Craniul dezgropat ar aparține speciei Paranthropus robustus, "verisorul" Homo erectus, adică strămoșii direcți ai oamenilor moderni, potrivit BBC (https://www.bbc.com/news/world-australia-54882214). Cercetătorii și oamenii de știință au spus despre această descoperire că este una "incitantă" și extrem de rară. 

Cercetătorii de la Universitatea La Trobe din Melbourne au găsit fragmente ale craniului în 2018 la situl arheologic Drimolen, la nord de Johannesburg, la doar câțiva metri distanță de un loc în care a fost descoperit, în 2015, un craniu Homo erectus, care ar fi fost de vârsta similară a unui copil. Descoperirile lor au fost publicate marți în revista americană "Nature, Ecology and Evolution".

Arheologii și-au petrecut ultimii ani analizând fosila, despre care spun că ar putea face lumină în privința evoluției umane. Co-cercetătorul Jesse Martin a declarat pentru BBC că manevrarea pieselor fosile a fost ca și cum ar fi lucrat cu un „carton umed”, adăugând că a folosit paie de plastic pentru a înlătura ultimele urme de murdărie de pe ele. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel puțin două specii de hominini, creaturi asemănătoare omului, au trăit în Africa de Sud în același timp, în competiție între ele. 

Paranthropus robustus, specia din care face parte ultimul craniu descoperit, vechi de 2 milioane de ani, avea dinți mari și creier mic, fiind diferită de Homo erectus, care avea creier mare și dinți mici. Se crede că dieta primului a implicat consumul în principal de plante dure, cum ar fi tuberculii și scoarța de copac. 

Oamenii de știință au spus că este posibil ca un mediu mai umed, cauzat de schimbările climatice, să fi redus alimentele disponibile, astfel că specia a ajuns să consume scoarță de copac. În schimb, Homo erectus, cu dinții mai mici, cel mai probabil se hrănea atât cu plante, cât și cu carne. "Analizele făcute pe fosile sugerează că Paranthropus robustus a fost mult mai frecvent decât Homo erectus pe peisaj", au concluzionat cercetătorii.