Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă tulburări psihice în decurs de trei luni de la infectare

head-196541_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mulți pacienți vindecați de COVID-19 sunt expuși riscului de a dezvolta o tulburare psihică. Este concluzia unui studiu publicat în The Lancet Psychiatry. Cercetarea a arătat că 20% dintre cei infectați cu COVID-19 sunt diagnosticați cu o tulburare de sănătate mintală, în termen de 90 de zile de la infectare, relatează Reuters.

Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme apărute la pacienții vindecați de COVID-19, potrivit studiului publicat în revista The Lancet Psychiatry. Acesta a mai scos la iveală riscuri semnificativ mai crescute de demență (o boalǎ care apare ca urmare a afectǎrii creierului. Ea se caracterizatǎ printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare)

.„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford. Paul Harrison a mai adăugat că medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute în urma COVID-19.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de coronavirus. Astfel, în 3 luni de la infectare, unul din 5 supraviețuitori figurează ca având un diagnostic pentru prima dată de anxietate, depresie sau insomnie. De asemenea, studiul a arătat că persoanele cu boli mintale preexistente au fost cu 65% mai predispuse la a fi depistate pozitiv cu COVID-19. Rezultatele studiului subliniază faptul că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.