
Ştiinţă
Studiu: Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă tulburări psihice în decurs de trei luni de la infectare
head-196541_1920.jpg

Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme apărute la pacienții vindecați de COVID-19, potrivit studiului publicat în revista The Lancet Psychiatry. Acesta a mai scos la iveală riscuri semnificativ mai crescute de demență (o boalǎ care apare ca urmare a afectǎrii creierului. Ea se caracterizatǎ printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare)
.„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford. Paul Harrison a mai adăugat că medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute în urma COVID-19.
Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de coronavirus. Astfel, în 3 luni de la infectare, unul din 5 supraviețuitori figurează ca având un diagnostic pentru prima dată de anxietate, depresie sau insomnie. De asemenea, studiul a arătat că persoanele cu boli mintale preexistente au fost cu 65% mai predispuse la a fi depistate pozitiv cu COVID-19. Rezultatele studiului subliniază faptul că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.