Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum au fost descoperite, accidental, efectele halucinogene ale LSD-ului

halucinatie_bun.jpg

Sursa imaginii: 
philosophyofbrains.com

În 1938, un om de știință elvețian sintetiza, pentru prima dată în istorie, acidul lisergic dietilamid, cunoscut azi sub numele de LSD. Chimistul a reușit să sintetizeze această substanță dintr-o ciupercă a secarei. Substanța era menită a fi folosită în tratarea bolilor psihice și în cercetare. Aflați din Pagina de istorie de azi cum anume a descoperit Albert Hofmann efectul halucinogen al substanței pe care a sintetizat-o.

Chimistul Albert Hofmann lucra în Laboratoarele Sandoz când a realizat cercetarea privind ”cornul secarei”, o ciupercă a cerealei, cu scopul extragerii unei substanțe care să stimuleze circulația sanguină.

Marele concern farmaceutic a început să producă și să comercializeze, pe baza acestei substanțe sintetizate de Hofmann, un medicament folosit în tratamentul bolilor psihice.

Efectul halucinogen al LSD-ului Hofmann l-a descoperit întâmplător, în 1943, când, cel mai probabil, substanța s-a absorbit prin pielea cercetătorului. La câteva zile după primul contact cu substanța halucinogenă, omul de știință și-a administrat cu bună știință o cantitate, pentru a-i vedea efectele.

Această dată este sărbătorită de fanii drogului ca „Ziua bicicletei”, deoarece Hofmann în ziua administrării s-a dat pe bicicletă, fiind copleșit de efectele senzoriale pe care substanța le producea.

Doar că substanța are și efecte negative. În prima fază, drogul declanșează delir și stări euforice ore în șir. Apoi provoacă halucinații, confuzie, depersonalizare și anxietate, dar și efecte la nivelul funcționării inimii și a sistemului digestiv.

Datorită similitudinii sale cu o substanță chimică prezentă în creier și a similitudinii sale în efecte cu anumite aspecte ale psihozei, LSD a fost folosit în experimente de către psihiatri prin anii 1940, 50 și 60. Însă cercetătorii nu au reușit să descopere nicio utilizare medicală a drogului.

În timp ce în anii '60 drogul era folosit pentru a scăpa de problemele societății, armata l-a văzut ca pe o posibilă armă chimică.

Cercetătorii americani au menționat că LSD „este capabil să facă grupuri întregi de oameni, inclusiv forțe militare, indiferenți față de mediul înconjurător și situațiile lor, să interfereze cu planificarea și judecata și chiar să creeze temere, confuzie și teroare incontrolabilă”.

Experimentele privind posibila utilizare a LSD au continuat până când Statele Unite au interzis oficial drogul în 1967.

Utilizarea LSD a scăzut în anii '80, dar a revenit în anii '90. Timp de câțiva ani după 1998, LSD a devenit mai utilizat pe scară largă în cluburile de dans și rave de către adolescenți și tineri.

Albert Hofmann în 1993, Foto: wikipedia.org

Revenind la cel care a descoperit LSD-ul, dar și efectele sale halucinogene, Albert Hofmann, acesta a murit în Elveția sa natală, în 2008, la venerabila vârstă de 102 ani.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 16 noiembrie 2020