Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford - rezultate "încurajatoare" la testare

vaccin_oxford.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford Astra Zeneca
Vaccinul Coronavirus Oxford/Astra Zeneca se află în fază avansată de testare
Sursa imaginii: 
Sky News

Vaccinul Oxford împotriva Coronavirus prezintă un răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani, sporind speranța că acesta poate proteja grupele de vârstă cele mai expuse riscului de infectare. Vaccinul este dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu concernul farmaceutic Astra-Zeneca.

Cercetătorii spun că descoperirile Lancet de faza a doua, bazate pe 560 de voluntari adulți sănătoși, sunt "încurajatoare”. Ei testează, de asemenea, dacă vaccinul împiedică oamenii să dezvolte Covid-19 în studii mai mari de faza a treia. Primele rezultate din această etapă crucială sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Trei vaccinuri - Pfizer-BioNTech, Sputnik și Moderna - au raportat deja date preliminare bune din studiile de fază a treia, unul dintre ele sugerând că 94% dintre cei peste 65 de ani ar putea fi protejați de Covid-19.

Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, fabricate de AstraZeneca, 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech și cinci milioane de vaccin Moderna.

Profesorul Andrew Pollard, conducător al studiului de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru BBC că este absolut încântat de rezultatele care arată un răspuns imun puternic "chiar și la cei cu vârsta peste 70 de ani”.

Întrebat dacă vaccinul protejează oamenii împotriva Covid-19, el a spus că "nu am ajuns încă acolo”, dar datele vor fi probabil publicate "înainte de Crăciun”.

Prof. Pollard a spus că "nu există concurență” cu alte vaccinuri, adăugând că mai multe vaccinuri trebuie să aibă succes. "Vom avea nevoie de toate acestea pentru a proteja oamenii din întreaga lume”, a spus el citat de BBC.

Adulții în vârstă - răspuns pozitiv

Provocarea dezvoltării unui vaccin anti-Covid este de a declanșa lupta organismului împotriva virusului, indiferent de vârsta persoanei. Sistemele imune mai slabe ale persoanelor mai în vârstă înseamnă că vaccinurile nu tind să funcționeze la fel de bine ca la persoanele mai tinere.

Testare vaccin Covid-19
Elisa Granato a fost primul voluntar injectat în testarea noului vaccin anti-Covid-19
Sursa imaginii: 
BBC

Aceste rezultate ale studiilor de la Universitatea din Oxford, evaluate de colegi în Lancet, sugerează că este posibil ca aceasta să nu fie o problemă.

Ei arată că adulții în vârstă cu vârsta cuprinsă între 56-69 și peste 70 au avut un răspuns imun similar cu adulții mai tineri cu vârsta cuprinsă între 18-55."

Dr. Maheshi Ramasamy, investigator la Oxford Vaccine Group, a declarat la BBC: "Am fost încântați să vedem că vaccinul nostru a fost nu numai bine tolerat la adulții în vârstă, ci a stimulat și răspunsuri imune similare cu cele observate la voluntarii mai tineri. Următorul pas va fi să vedem dacă acest lucru se traduce prin protecție împotriva bolii în sine."

La două săptămâni după a doua doză, mai mult de 99% dintre participanți au avut răspunsuri de neutralizare a anticorpilor. Acestea includeau oameni de toate vârstele.

Răspunsul celulelor T - o altă măsură a reacției sistemului imunitar - a atins punctul culminant la două săptămâni după prima doză de vaccin, indiferent de vârstă celor care au fost inoculați, apoi la una, două și patru săptămâni după ambele doze.