Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS descurajează folosirea medicamentului remdesivir pentru pacienții cu COVID-19

remdesivir.jpg

Remdesivir
Image source: 
Shutterstock

Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România. OMS nu recomandă folosirea redemsivir din cauza unor posibile efecte secundare şi a preţului mare.

Remdesivirul, medicamentul produs de Gilead, nu este recomandat pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19, indiferent de cât de bolnavi sunt, deoarece nu există dovezi că îmbunătăţeşte supravieţuirea sau reduce nevoia de ventilaţie, a precizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România.

De ce nu recomandă OMS remdesivir: Lipsa dovezilor privind efiecineța, prețul mare, peste 2.300 $, și posibilele efecte adverse

OMS a luat această decizie în urma avizului grupului său de experţi - ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală British Medical Journal. Aceştia subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât este ”necesar să fie administrat intravenos”.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, redemsivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury. El a devenit la 3 iulie primul medicament împotriva covid-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană. Cu toate acestea, el suscită mai mult entuziasm în America de Nord decât pe Bătrânul Continent.

În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului - sau ”serviciul medical făcut” - este ”slab”. De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea redemsivir.

Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu covid-19.

Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, conchidea că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce - uşor - durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi  - de la 15 la 11 zile în medie.

Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că redemsivir nu are niciun beneficiu. Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente - posibile efecte secundare şi preţul - i-a determinatsă nu-l recomande.

Compania producătoare a vândut remdesivir de 900 de milioane $

La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că redemsivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei, medicamentul costând 2.340 USD.  Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută.

OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piaţa internaţională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată.