Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford oferă "o protecție de 70%"

vaccin_oxford.png

Vaccin Oxford Astra Zeneca
Vaccinul Oxford/Astra Zeneca oferă o protecție mai redusă decât cele produse de Pfizer sau Moderna, dar este mai ieftin
Sursa imaginii: 
https://www.healthindustryhub.com.au/

Vaccinul anti-Coronavirus dezvoltat de Universitatea Oxford previne infectarea a 70% dintre persoane, arată un studiu la scară largă. Vaccinul a fost dezvoltat în aproximativ 10 luni, un proces care durează în mod normal un deceniu.

Comparat cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna, care au anunțat o protecție de 95%, vaccinul Oxford poate apărea ca o dezamăgire. Cu toate acestea, vaccinul Oxford este mult mai ieftin și este mai ușor de depozitat și de transportat. 

Există, de asemenea, date care sugerează că perfecționarea dozei ar putea spori protecția până la 90%. Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, suficient pentru a imuniza 50 de milioane de oameni.

În studiile de testare au fost implicați peste 20.000 de voluntari, jumătate în Marea Britanie, restul în Brazilia.

Au existat 30 de cazuri de Covid-19 la persoanele care au avut două doze de vaccin și 101 cazuri la persoanele care au primit o injecție falsă. Cercetătorii au spus că vaccinul oferă o protecție de 70%.

Când voluntarilor li s-au administrat două doze "mari”, protecția a fost de 62%, dar aceasta a crescut la 90% atunci când oamenilor li s-a administrat o doză "mică”, urmată de o doză "mare". Nu este clar de ce există o diferență.

"Suntem foarte mulțumiți de aceste rezultate", a declarat la BBC profesorul Andrew Pollard, principalul conducător al procesului. El a spus că datele cu privire la eficiența de 90% sunt "interesante” și ar însemna "că vom avea mult mai multe doze de distribuit”.

"Au existat, de asemenea, niveluri mai scăzute de infecție asimptomatică în grupul cu doze mici urmate de doze mari, ceea ce înseamnă că am putea fi capabili să oprim efectele virusului", a spus prof. Pollard.

Vaccinare pe scară largă

În Marea Britanie există deja patru milioane de doze gata de administrat, cu alte 96 de milioane care urmează să fie administrate. 

Casă de îngrijire a vârstnicilor
Rezidenții și personalul din casele de îngrijire ar fi primii care ar primi vaccinul

Nu se poate trece însă la administrare până când vaccinul nu va fi aprobat de autoritățile de reglementare care vor evalua siguranța, eficacitatea vaccinului și dacă acesta este fabricat la standarde ridicate. Acest proces va avea loc în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, Marea Britanie este gata să lanseze o campanie de imunizare în masă fără precedent, pe o scară mult mai largă decât programele anuale de vaccinare împotriva gripei sau cele pentru copii.

Rezidenții și personalul din casele de îngrijire vor avea prima prioritate, urmați de lucrătorii din domeniul sănătății și de persoanele de peste 80 de ani. Planul este de a trece apoi la grupele de vârstă mai reduse.

Avantaje comparative

După ce Pfizer și Moderna au produs vaccinuri despre care afirmă că oferă o protecție de 95% împotriva Covid-19, o cifră de 70% poate fi considerată de unii ca fiind relativ dezamăgitoare.

Pfizer si BioNTech au anuntat rezultate preliminarii încurajatoare pentru vaccinul lor anti-Covid-19.
Pfizer a anunțat un nivel de protecție de 95% pentru vaccinul dezvoltat de concernul farmaceutic american
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Cu toate acestea, orice nivel peste 50% ar fi fost considerat foarte bun cu doar o lună în urmă, iar 70% este mult mai bun decât la gripa sezonieră.

De asemenea, vaccinul Oxford are avantaje care îl fac mai ușor de utilizat. Poate fi depozitat la temperatura frigiderului, ceea ce înseamnă că poate fi distribuit în toate colțurile lumii, spre deosebire de vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna, care trebuie depozitate la temperaturi mult mai scăzute.

Partenerul de producție al Oxford, AstraZeneca, se pregătește să manufactureze trei miliarde de doze la nivel mondial.

Vaccinul Oxford, produs la un preț de aproximativ 3 lire sterline, costă, de asemenea, mult mai puțin decât vaccinurile Pfizer (aproximativ £15) sau Moderna (£25).

Ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat la BBC "vom fi ceva mai aproape de normal” până în vară, dar "până când vom putea lansa acel vaccin, trebuie să avem grijă unii de alții”.