Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Avantajele vaccinului Oxford față de Pfizer și Moderna

stefan_dascalu.png

Ștefan Dascălu
Ștefan Dascălu explică avantajele competitive ale vaccinului Oxford față de vaccinurile produse de Pfizer și Moderna
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În ultimele săptămâni companiile care dezvoltă vaccinuri anti-Coronavirus aflate în fazele finale de testare au anunțat gradele de eficiență: Pfizer și Moderna 95%, în timp ce Universitatea Oxford care produce vaccinul cu concernul AstraZeneca a anunțat 70%. Care sunt totuși avantajele competitive ale vaccinului Oxford față de vaccinurile americane?

Ștefan Dascălu este cercetător imunolog la Universitatea Oxford și explică principalul avantaj competitiv:

"În primul rând, ținând cont de mecanismul de funcționare, vaccinul Oxford nu va necesita aceleași condiții restrictive de transport față de vaccinurile produse de Pfizer și Moderna care sunt produse pe bază de ARN (Acid Ribo Nucleic) și ținând că molecula aceasta este mult mai instabilă au condiții mult mai restrictive de stocare și aici ne uităm la - 70C.

Într-adevăr, ambele companii au anunțat că această condiție nu va fi în mod permanent șoi din câte am înțeles vaccinul nu-și va pierde viabilitatea chiar dacă stă și câteva zile la o temperatură de +4C.

În schimb, faptul că pe o perioadă îndelungată vor fi necesare aceste temperaturi foarte scăzute, înseamnă un cost suplimentar, înseamnă probleme de logistică, probleme de transport, ș.a.m.d.", spune Ștefan Dascălu. 

Eficacitate: 70% sau 90%?

Costul pe doză este estimat la 3 lire sterline pentru vaccinul Oxford, 15 lire pentru Pfizer și 25 de lire pentru Moderna. Eficiența anunațată a vaccinurilor Pfizer și Moderna - 95%, în timp ce cea a vaccinului Oxford este cuprinsă între 70 și 90%. 

Vaccin Coronavirus Oxford Astra Zeneca
Vaccinul Coronavirus Oxford/Astra Zeneca se află în fază finală de testare
Sursa imaginii: 
Sky News

"La vaccinul Oxford, care se administrează într-o doză dublă au existat două regimuri de tratament: unul în care ambele au fost în doză mare, iar cel de-al doilea când doza inițială a fost mai mică, iar a doua doză a fost cea mai mare, acesta din urmă ducând în mod surprinzător la o eficacitate mult mai bună.

Cifra de 70% se datorează faptului că în grupul care a primit cele două doze mari au fost mai mulți oameni și practic când s-au luat toți participanții laolaltă și s-a măsurat eficacitatea s-a luat primul grup care era mai numeros și avea eficacitate de 62% și cel de-al doilea cu 90% în care erau mai puțini și s-a ajuns la 70%.

Dar chiar și cu 70% vaccinul depășește standardele cerute și de Uniunea Europeană și de Statele Unite pentru a putea fi omologat." explică Ștefan Dascălu.

Vaccinul nu este important doar pentru prevenirea infectării cu Coronavirus, spune imunologul de la Oxford. 

"La modul ideal vaccinul a preveni cu totul infecția, dar chiar dacă acest lucru nu se petrece o reducere în gravitate a simptomelor este ceva foarte util. Dacă pacientul care a contractat Covid-19 nu mai suferă de complicații este foarte bine dacă se întâmplă acest lucru. " adaugă Ștefan Dascălu.

 
Ascultați interviul acordat de Ștefan DASCĂLU corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ