Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford contestat, dar trimis spre omologare

vaccin_oxford.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Vaccinul anti-Coronavirus este dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu concernul AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Guvernul britanic a cerut autorității de reglementare să înceapă evaluarea vaccinului anti-Coronavirus dezvoltat de Universitatea Oxford în vederea omologării. Aceasta în pofida dubiilor apărute în ultimele două zile cu privire la eficacitatea vaccinului. 

Trimiterea către Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) "marchează un prim pas semnificativ în obținerea aprobării vaccinului pentru implementare” dacă îndeplinește standardele de siguranță, eficacitate și calitate, a declarat Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale.

Această solicitare vine la o săptămână după ce guvernul a solicitat MHRA să evalueze vaccinul Pfizer / BioNTech. Guvernul a rezervat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford și 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer (a cărei eficacitate declarată ajunge la 95%) - suficient pentru 20 de milioane de oameni sau aproximativ o treime din populația Regatului Unit.

Joi, AstraZeneca - compania care colaborează cu Universitatea Oxford - a declarat că va efectua un studiu suplimentar al vaccinului.

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că studiul urmează descoperirii accidentale că acesta a avut cel mai bun rezultat atunci când a fost administrată o jumătate de doză, urmată de una completă.

La începutul acestei săptămâni, s-a anunțat că vaccinul este cu până la 90% eficient în prevenirea COVID-19 - când se administrează mai întâi o jumătate de doză. Când s-au administrat două doze complete la cel puțin o lună distanță, aceasta a scăzut la 62%.

Un total de 2.741 de persoane au participat la cursul care s-a dovedit eficient la 90%, în timp ce 8.895 au primit două doze complete.

Semne de întrebare

Dar șeful științific al operației SUA Operation Warp Speed ​​- programul de livrare a vaccinurilor în toată America a ridicat semne de întrebare cu privre la eficacitatea vaccinului Oxford. Moncef Slaoui a declarat reporterilor că regimul de jumătate de doză a fost administrat numai persoanelor cu vârsta de 55 de ani și mai puțin.

Pfizer si BioNTech au anuntat rezultate preliminarii încurajatoare pentru vaccinul lor anti-Covid-19.
Vaccinul Pfizer are o eficacitate declarată de 95%
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a declarat că dacă s-a confirmat că doar cei sub 55 de ani au primit mai întâi o jumătate de doză, "ar putea însemna că nu avem nicio informație despre acest regim la adulții în vârstă".

"Având în vedere că multe vaccinuri sunt mai puțin eficiente la persoanele în vârstă, trebuie să fim și mai prudenți în ceea ce privește luarea acestei eficacități de 90% la valoarea nominală, cel puțin pentru persoanele în vârstă. " a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia.

Menelas Pangalos, șeful cercetării și dezvoltării biofarmaceutice al AstraZeneca, a declarat că descoperirea eficacității unei jumătăți de doză a fost făcută după ce un contractant a comis o eroare. Semidozarea "ar putea ajunge să fie o greșeală destul de utilă”, a declarat Pangalos pentru New York Times.

Universitatea Oxford a spus că nu va comenta înainte ca datele sale să apară într-o publicație evaluată de către colegi.

"Faptul că s-a descoperit această eficiența diferită care depinde de dozajul inițial (plus faptul că este semnificativ mai bună la grupul cu doza inițială mai mică) va necesita investigații suplimentare. Cel mai probabil se va prelungi puțin timp studiul clinic, dar deja sunt date că vaccinul (în ambele regimuri) este sigur și eficient.", a comentat la RFI cercetătorul în imonologie de la Universitatea Oxford, Ștefan Dascălu.

"Rămâne de văzut ce vor face cei de la AstraZeneca și cum va decurge procesul de aprobare. În opinia mea este un rezultat încurajator pentru că fără această "eroare fericită" nu am fi putut maximiza eficiența vaccinului. Trebuie văzut acum dacă această creștere a eficienței are loc și la persoanele vârstnice pentru ca grupul în care s-a descoperit această eficiență mai mare (adică cel cu doza inițială mai mică) nu a inclus decât adulți 18-55 de ani." a adăugat el. 

Piețele financiare au reacționat imediat la aceste declații: în timp ce acțiunile AstraZeneca au scăzut cu 6%, cele ale concernului Pfizer au crescut cu 11%.