Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China anunță realizarea celui mai puternic computer cuantic din istorie

computer_cuantic.jpg

Image source: 
france24.fr

Cercetătorii chinezi susțin că a reușit să obțină un computer bazat pe fotoni, care face în doar 3 minute calcule ce ar fi realizate e cel mai performant calculator normal în 2,5 miliarde de ani.

Companiile americane Google și IBM au anunțat în ultimii ani progrese importante în domeniu și chiar s-au și concurat între ele, iar China a venit puternic din urmă și investește în prezent 10 miliarde dolari într-un laborator de cercetare în tehnologia de vârf.

Aceste computerele cuantice sunt speciale fiindcă nu funcționează cu tranzistori, și pot efectua mult mai multe operații, într-un timp extreme de scurt.

Un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice și care pot avea starea 0 și starea 1 în același timp, adică o superpoziție, în timp ce un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Puterea lor de calcul gigantică poate fi utilizată în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale, revoluționare.

Savanții chinezi au construit un prototip de computer cuantic care a putut detecta 76 de fotoni, dorind să aibă un avantaj în domeniul „quantum computing”, cunoscut sub numele de ”supremație cuantică:

Am dovedit că putem folosi fotonii, particula elementară de lumină, pentru a demonstra putere computațională cuantică mult dincolo de ce poate face un computer convențional”, spune Jian-Wei Pan, de la „University of Science and Technology of China” din Hefei.

La ora actuală, nu există prea multe computere cuantice, fiindcă sunt greu de construit și costă foarte mult.

De asemenea, deși atomii pot stoca o cantitate uriașă de informații, cea mai mică impuritate, vibrație sau perturbare poate denatura procesul, fiindcă procesul de izolare totală a atomilor este extrem de greu de realizat.