Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea controversatului om de știință Marconi, străbunicul telecomunicațiilor

marconi.jpg

Guglielmo Marconi în anii 1890
Sursa imaginii: 
LIFE via Wikipedia Commons

În 11 decembrie 1901, italianul Guglielmo Marconi trimitea primul semnal radio transatlantic, de la Poldhu la Cornwall. Semnalul a fost recepționat de Persy Wright Paget în Saint John din Newfoundland. Practic, era inaugurată o nouă eră a comunicațiilor.

Guglielmo Marconi s-a născut într-o familie nobiliară din Bologna. Tatăl său era italian, iar mama sa era irlandeză. Bunicul irlandez al lui Marconi era fondatorul distileriei Jameson.

Guglielmo Marconi nu a fost niciodată înscris la școală, pentru că familia sa a preferat să îi plătească profesori particulari. Unul dintre acești profesori a fost savantul Vincenzo Rosa, profesor de fizică. El i-a stârnit interesul tânărului Marconi pentru această știință.

Marconi era pasionat mai ales de electricitate. La vârsta de 18 ani, l-a cunoscut pe profesorul universitar Augusto Righi, specialist în studiul undelor hertziene. Deși nu era oficial student, profesorul Righi i-a permis să participe la cursurile sale și să folosească laboratoarele și biblioteca Universității din Bologna.

Guglielmo a fost entuziasmat de studiul undelor electromagnetice. Pentru că dispunea de fonduri importante, la vârsta de 20 de ani a început să își construiască propriile sale echipamente, în vila părinților săi.

Tatăl său l-a încurajat în permanență în munca sa științifică și i-a pus la dispoziție resursele familiei pentru a-și continua cercetările. Astfel, el a reușit să împrumute echipamente utilizate în telegraful cu fir, pe care le-a adaptat pentru undele electromagnetice.

Tânărul italian a început să experimenteze transmisii telegrafice pe unde radio, la distanțe din ce în ce mai mari. Descoperirile sale au fost întâmpinate cu scepticism de oficialii italieni, astfel că Marconi a decis să se mute în Anglia. Acolo, și-a patentat invențiile, iar în 1896 și 1897 a început să efectueze transmisii la distanțe tot mai mari.

Demonstrațiile sale au stârnit interesul oficialilor britanici. Abia după ce a început să se bucure de apreciere publică în Marea Britanie a fost invitat să își prezinte descoperirile în fața guvernului italian.

În 1899, a susținut o serie de demonstrații științifice și în Statele Unite ale Americii. În 1900, a lansat ideea că undele electromagnetice ar putea să concureze cu transmisiunile pe cablu subacvatic. În acest context, în 1901, el a realizat prima transmisie transatlantică.

Succesul de care s-a bucurat i-a permis să atragă fonduri importante, cu ajutorul cărora și-a perfecționat echipamentele și a reușit să câștige Premiul Nobel în 1909.

Aceste echipamente au început să fie cumpărate ori închiriate de liniile maritime. Chiar vestea scufundării vaporului Titanic a fost transmisă de unul dintre operatorii de pe vas cu ajutorul unor echipamente Marconi.

Aceste echipamente au fost folosite atât pentru telegrafia fără fir, cât și pentru transmisiile radio propriu-zise.

Succesul lui Marconi i-a adus numeroase distincții. A fost numit senator în Italia și făcut cavaler în Marea Britanie. În 1929, a primit titlul de marchiz. Însă faptul că Marconi a fost un mare savant nu scuză deciziile sale politice revoltătoare.

Din 1923, a devenit fascist, iar dictatorul Benito Mussolini l-a numit președinte al Academiei Italiene. Marconi a murit în 1937, fără să fi trăit consecințele oribile ale politicii duse de prietenii săi politici: Cel de-al Doilea Război Mondial și Holocaustul.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 11 decembrie 2020