Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea Tara Microbiomes: „Vom preleva mostre de invizibil”

tara_bun.png

Velierul Tara a plecat într-o expediție de cercetare care va dura aproape doi ani. Scopul principal îl reprezintă cercetarea ”feței invizibile” a oceanelor - microorganismele
Sursa imaginii: 
France24

Goeleta Tara a plecat în urmă cu câteva zile din Franța, îndreptându-se spre emisfera sudică, cu o nouă misiune științifică: cercetarea microorganismelor marine și a rolului pe care îl joacă asupra ecosistemului oceanic.

Pentru a marca cei cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris, celebrul velier Tara, proiectat de exploratorul Jean-Louis Étienne, a părăsit portul Lorient sâmbătă, 12 decembrie, pentru o nouă misiune, numită „Tara Microbiomes”, care va cerceta ”fața ascunsă” a oceanelor, respectiv nenumăratele specii de organisme invizibile cu ochiul liber.

Această dată simbolică „ne amintește că în ciuda problemelor actuale, a crizei Covid, nu trebuie să uităm de problemele pe termen lung”, de încălzirea globală, în care oceanul este „veriga slabă”, a comentat Romain Troublé, director general al Fundației Tara Ocean, entuziasmat că proiectul începe în cele din urmă după multe amânări datorate crizei sanitare.

Nava, lungă de 36 de metri, lată de 10 metri, se îndreaptă direct spre Punta Arenas din sudul Chile, unde primii oameni de știință se vor îmbarca în februarie. Ea trebuie să parcurgă un total de aproape 38.000 de mile (70.000 km) pe mare, cu 21 de escale, în 21 de luni.

 

 

 

Tainele microorganismelor marine

Obiectivul său este să cerceteze misterele microorganismelor marine și să înțeleagă în cele din urmă rolul cheie pe care acestea îl joacă în ecosistemul oceanic. Ele pot trăi plutind, atașate de alte organisme, cum ar fi zooplanctonul, sau în interiorul altor organisme, cum ar fi microbiomul uman, acele miliarde de microorganisme care trăiesc în intestinul nostru.

Descrise la sfârșitul secolului al XIX-lea de biologul german Ernst Haeckel, cunoscute pe scară largă datorită misiunii anterioare „Tara Oceans”, aceste microorganisme reprezintă „cel puțin două treimi din toată biomasa oceanelor”, adică de patru ori mai mult decât biomasa cumulată a tuturor insectelor de pe Pământ, explică Chris Bowler, director științific al consorțiului Tara Ocean.

Nu știm nimic despre rolul lor. Provocarea „Tara Microbiomes” este, prin urmare, de a afla rolul acestei vieți microbiene, esențială pentru întregul ecosistem oceanic și care constituie prima verigă din lanțul trofic. „Ne vom pune în pielea unui microb pentru a înțelege”, rezumă Colomban de Vargas, director de cercetare la CNRS, director al misiunii „Microbiomes”.

La bord, echipajul va cerceta apa mării până la 1000 de metri adâncime, va colecta zeci de mii de probe, care vor fi stocate la temperaturi extrem de mici în azot lichid. „Vom preleva mostre de invizibil”, spune Romain Troublé.

 

Zeci de cercetători

După Chile, goeleta va naviga de-a lungul Americii de Sud până la Canalul Panama, va trece prin Antilele Franceze, va coborî de-a lungul Amazonului, a Argentinei, apoi va naviga spre Marea Weddell din Antarctica.

De acolo va pleca în Africa de Sud, în martie 2022, apoi va naviga de-a lungul continentului african, cu mai multe escale, înainte de a ajunge la Lisabona în septembrie 2022 și de a reveni în Franța.

În total, 15 marinari și 80 de cercetători vor ajunge la bord. 42 de instituții științifice din 13 țări sunt implicate, inclusiv Franța, Chile, Brazilia, Italia și Africa de Sud.

După Tara Oceans, Tara Pacific și Tara Microplastics, Tara Microbiomes este a 12-a misiune de la lansarea proiectului, în 2003.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor: Șerban Georgescu