Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China va mai lansa trei misiuni spre Lună și vrea să aducă roci de pe Marte și Jupiter

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul chinez are planuri foarte mari pentru programul său spațial, după ce misiunea „Chang’e 5” a reușit să aducă roci de pe o parte neexplorată a Lunii.

Un alt plan pe termen lung al Chinei este de a duce oameni pe Lună și de a construi și o bază lunară.

Deasemenea, mai vrea să aducă mostre de rocă de pe Marte, dar și să exploreze asteroizi și să trimită o sondă către Jupiter.

Chinezii sunt principalii rivali ai SUA în viitoarea ”cursă spațială”, a cărei miză ar putea fi pe termen lung exploatarea comercială a resurselor pe Lună și folosirea Lunii ca bază pentru misiuni mai îndepărtate.

Comandantul adjunct al programului chinez de explorare a Lunii, Wu Yanhua, spune că vor urma trei misiuni selenare și că lucrurile sunt abia la început.

Guvernul chinez știe că poate câștiga enorm la capitolul imagine prin aceste misiuni și profită de faptul că are și resurse financiare pentru a investi multe miliarde de dolari în programul spațial.

Și președintele Xi Jinping este convins că programul spațial va avea un rol central în planul de a transforma China în principala super-putere mondială.

Față de SUA, Japonia sau țările UE, în China cele decise de Xi sau oamenii săi nu pot fi contestate, cum se întâmplă în Occident, unde multe propuneri de explorare spațială au fost respinse, fiindcă erau mult prea costisitoare.

Amintim, o sondă chineză care transporta probe de sol colectate de pe Lună s-a întors pe Pământ joi, în prima astfel de misiune din ultimii 40 de ani.

Modulul de întoarcere al sondei spațiale „Chang'e 5” a aterizat în regiunea Mongolia Interioară, din nordul Chinei.

Nu s-a anunțat oficial, încă, ce cantitate de mostre a fost colectată, dar a fost confirmat faptul că analiza acestor mostre va permite să se adauge ”piese” suplimentare la uriașul ”puzzle” al istoriei Lunii.

O viitoare misiune lunară a Chinei, „Chang'e 6”, va fi lansată în 2023 și va încerca să colecteze mostre de sol și roci din zona Polului Sud lunar.

Celelalte două misiuni își vor propune să testeze și tehnologii care vor pregăti misiunile cu echipaj uman și eventuala bază de cercetare de pe Lună.

Momentan, nu se știe când vor fi lansate misiunile „Chang'e” 7 și 8 și nici când va fi programată misiunea cu echipaj uman, dar chinezii spun că deja lucrează la asta.

Conform estiărilor pragmatice, este greu de crezut că un chinez va pune mai repede de 2030 piciorul pe Lună, deși o misiune în care o capsulă cu echipaj uman ar ajunge pe orbita lunară ar putea fi posibilă și înainte de acel an.

În privința unei baze de cercetare pe Lună, probabil că cel devreme ne putem gândi la ea peste 15 ani.