Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China devine a treia țară din lume care aduce mostre de sol selenar pe Pământ

misiune.png

Sonda chineză imediat după revenirea pe Pământ
Image source: 
Captură de ecran CCTV via France24

Sonda chineză Chang'e5 a revenit joi pe Pământ dintr-o misiune spațială plină de semnificații, aducând de sol lunar pentru prima oară în ultimii 40 de ani.

 

 

O adevărată „ispravă tehnologică” spațială. Chang'e5 a aterizat „cu succes” în regiunea Mongoliei Interioare (nord), după cum a anunțat agenția spațială chineză (CNSA).

După ce vor fi analizate, aceste probe vor oferi o mai bună înțelegere a istoriei satelitului natural al terrei. Misiunea a contribuit, de asemenea, la perfecționarea tehnologiilor necesare pentru a trimite astronauții chinezi pe Lună - un obiectiv al Beijingului de îndeplinit până în 2030.

Televiziunea publică CCTV a transmis imagini ale capsulei care aterizează în toiul nopții folosind o parașută, înainte de a atinge terenul acoperit de zăpadă.

Camioanele și oamenii de știință au venit apoi să o recupereze, iar steagul roșu cu cinci stele galbene a fost plasat lângă dispozitiv.

Cu această operațiune, China devine a treia țară din lume care aduce mostre de selenare pe Pământ, după Statele Unite și fosta URSS (1960-1970).

Președintele Xi Jinping a transmis „felicitări călduroase” echipelor responsabile de misiune, potrivit agenției oficiale China News. "Extraordinara voastră realizare va rămâne întipărită în memoria patriei noastre și a poporului nostru", a spus conducătorul.

 

Operațiuni controlate de la distanță

Este prima tentativă de a aduce pe Terra mostre din Lună, după misiunea sovietică Luna24 din 1976.

Statele Unite au colectat, de asemenea, roci în timpul misiunii Apollo17 (în 1972), dar acestea au fost colectate direct de către astronauți, deci controlul de la distanță nu a fost necesar.

"Este o ispravă tehnologică" care va permite Beijingului să fie "mai încrezător în tehnologia sa", a declarat pentru AFP Chen Lan, analist pentru site-ul GoTaikonauts.com, specializat în programul spațial chinezesc. "O astfel de misiune complexă este, fără îndoială, foarte dificil de realizat astăzi, chiar și pentru Statele Unite, Rusia și alte puteri spațiale."

Sonda Chang'e 5 - numită după o zeiță a Lunii din mitologia chineză - a fost lansată pe 24 noiembrie. A aterizat pe Lună la 1 decembrie lângă Mons Rümker, într-o zonă montană care nu a fost explorată până acum. Misiunea a constat în colectarea a aproximativ două kilograme de materie.

După colectarea probelor, dispozitivul desprins de pe sonda principală rămasă pe orbită, trebuia să revină și să-și transfere încărcătura, o operațiune extrem de delicată, care a fost îndeplinită cu succes.

 

Investiții majore

„Nimeni nu a făcut așa ceva până acum”, a spus Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite. "Faptul că totul a decurs impecabil este un semn al maturității programului spațial chinez."

Probele prelevate vor permite oamenilor de știință să afle mai multe despre originile Lunii, formarea acesteia și activitatea vulcanică de pe suprafața sa.

China investește miliarde de euro în programul său spațial, pentru a ajunge din urmă Europa, Rusia și Statele Unite.

Ea a dat lovitura la începutul anului 2019 trimițând o sondă și un mic robot controlat de la distanță pe partea ascunsă a Lunii, o premieră mondială.

China a trimis primul său astronaut în spațiu în 2003.

De asemenea, gigantul asiatic tocmai a finalizat în iunie sistemul său de navigație Beidou, rival al GPS-ului american.

În această vară, a lansat o sondă pe Marte, unde speră să trimită un mic robot controlat de la distanță anul viitor. China intenționează, de asemenea, să asambleze o stație spațială până în 2022.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24