Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul anti-Covid provoacă paralizie facială? Fals!

pareza.png

Sursa imaginii: 
France24

În timp ce mai multe țări au demarat deja campania de vaccinare împotriva coronavirusului, informațiile false continuă să circule intens pe rețelele de socializare: internauții își fac griji cu privire la potențialele efecte secundare, sau acuză presa că minte cu privire la cei vaccinați. Una dintre informațiile false se referă la cele patru cazuri de paralizie facială detectate în timpul fazelor studiilor clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, constată echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Regatul Unit a început deja administrarea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul american Pfizer și partenerul său german BioNTech. Au urmat Statele Unite și Canada pe 14 decembrie. Bahrain și Mexic au autorizat, de asemenea, vaccinul Pfizer-BioNTech.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că se va întruni pe 21 decembrie pentru a da un aviz cu privire la vaccinul Pfizer-BioNTech. Primii europeni ar putea fi astfel „vaccinați înainte de sfârșitul anului 2020”, potrivit președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

În urma acestor campanii de vaccinare, au apărut deja câteva zvonuri pe rețelele de socializare.

Patru cazuri de paralizie facială Bell? Atenție, informațiile sunt amestecate

Pe Facebook, mai mulți internauți au distribuit o informație extrasă dintr-un document publicat pe 10 decembrie de Agenția Americană pentru Medicamente (FDA), care făcea referire la vaccin. Se afirmă că patru dintre participanții la testarea vaccinului Pfizer-BioNTech  împotriva coronavirusului au dezvoltat o formă de paralizie facială temporară, numită paralizie Bell.

Această patologie se caracterizează prin deteriorarea nervului facial care duce la paralizia feței și poate fi cauzată de traumatisme, dar mai ales de bacterii, viruși sau boli.

În majoritatea cazurilor, paralizia dispare după câteva săptămâni sau luni.

Potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral din Statele Unite, tulburarea poate afecta orice grupă de vârstă, iar factorii de risc includ sarcina, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și afecțiunile căilor respiratorii superioare.

Postările de pe rețelele sociale conțin un colaj format dintr-o captură de ecran a documentului FDA și o fotografie care arată trei persoane despre care se crede că au paralizia lui Bell.

Totuși, printr-o căutare inversă găsim sursa originară acestei fotografii.  Ea apare mai întâi pe site-ul British Medical Journal (BMJ), într-o pagină dedicată paraliziei lui Bell - a cărei ultimă actualizare a fost în noiembrie 2019.

Fotografia apare și într-un videoclip publicat pe 23 ianuarie 2020 pe un canal indonezian de YouTube.

Deci aceasta era deja online înainte ca raportul FDA să fie publicat pe 10 decembrie.

Unele informații sunt veridice: în documentul FDA, care analizează rezultatele colectate de laboratoarele Pfizer-BioNTech în timpul studiilor clinice, este clar indicat faptul că patru din cele 22.000 de persoane vaccinate cu vaccinul împotriva Covid-19 au dezvoltat paralizia lui Bell.

Încă nu s-au înregistrat cazuri de paralizie în grupul placebo - grupul de voluntari cărora nu li s-a administrat vaccinul, ci un produs neutru pentru a putea face comparații. Prin urmare, FDA recomandă „monitorizarea” apariției acestei patologii în vederea administrării vaccinului la o scară mai mare.

Totuși nu este dovedit că acesta este un efect secundar al vaccinului, iar agenția americană nu vrea să provoace panică. Ea subliniază că baza de date relevă un „dezechilibru al cazurilor de paralizie Bell (patru în grupul vaccinat și niciunul în grupul placebo)”, dar consideră că „relația cauză-efect nu se stabilește în urma unui număr redus de cazuri și a unei frecvențe similare cu cea observată la populația generală ".

 

Concluzie

În concluzie, este adevărat că 4 dintre cele 22.000 de persoane care au primit vaccinul au dezvoltat paralizia Bell. Dar, deocamdată, datele colectate de FDA nu permit stabilirea unei legături între vaccin și apariția acestei patologii.

Internauții și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că șase persoane care au participat la acest studiu, au decedat. Acest lucru este adevărat, dar nu este o consecință a vaccinării lor: în documentul FDA, se spune că din cele șase decese, patru au fost înregistrate în rândul voluntarilor care au primit tratament placebo, nu vaccinul. Prin urmare, ar fi greșit să le asociem moartea cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

 

Ce știm despre efectele secundare?

Potrivit FDA, principalele efecte secundare sunt oboseala, cefaleea, frisoanele, durerile corporale și febra. În grupul celor vaccinați s-au înregistrat 8 cazuri de apendicită, iar în grupul placebo 4.

Cu toate acestea, Agenția americană ne asigură că aceasta este o simplă întâmplare care nu are legătură cu vaccinul.

A doua zi după ce a început campania de vaccinare cu vaccinul Pfizer-BioNTech din Regatul Unit, autoritățile britanice au anunțat că două persoane au prezentat reacții adverse, dezvoltând alergii severe.

Agenția medicamentului din Marea Britanie, MHRA, a emis o recomandare de a nu vaccina persoanele cu „antecedente de reacții alergice semnificative la vaccinuri, medicamente sau alimente (cei care au reacții anafilactice sau cei cărora li s-a recomandat să poarte o seringă cu epinefrină) ".

Oamenii de știință amintesc totuși că acest risc există în cazul oricărui vaccin și că este rar.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24